Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η προσωπικότητα αποτυπώνεται στον εγκέφαλο

Οσο μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου, τόσο ισχυρότερη είναι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της. Πολλές φορές μιλάμε για κάποιον γνωστό μας που είναι «η ψυχή της παρέας» ή για κάποιον άλλον που είναι μονίμως νευριασμένος. Τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητας, τα οποία γίνονται εμφανή στις κοινωνικές συναναστροφές μας, είναι όμως «καταγεγραμμένα» και στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότας μια απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να δείξει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου με βάση το μέγεθος διαφορετικών περιοχών του. Οσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος μια περιοχή του εγκεφάλου τόσο ισχυρότερη εκτιμάται ότι είναι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγραφεί ο χαρακτήρας κάποιου. Οι ψυχολόγοι έχουν λοιπόν ενώσει παρεμφερή χαρακτηριστικά σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: νευρωτισμός, εξωστρέφεια, ανοιχτότητα- ειλικρίνεια, αλτρουισμός- συνεργατικότητα, οργανωτικότητα- ευσυνειδησία (στα αγγλικά οι πέντε αυτές κατηγορίες αποκαλούνται «Βig Five»).

Οι ερευνητές από τη Μινεσότα με επικεφαλής τον δρα Κόλιν ντε Γιανγκ προχώρησαν σε απεικόνιση του εγκεφάλου 116 εθελοντών.

Το νόημα που διασκορπίσαμε

«Μόνο για εσάς, τέκνα της μάθησης και της σοφίας, κάναμε όλο τούτο το έργο. Εξετάστε το, συλλογιστείτε το νόημα που διασκορπίσαμε σε διαφορετικά μέρη και το συγκεντρώσαμε πάλι και πάλι. Αυτό που αποκρύψαμε σε ένα μέρος, το καταδείξαμε φανερά σε ένα άλλο, ώστε να γίνει κατανοητό μόνο από τη σοφία σας»

Κορνήλιος Αγρίππας, De Occulta Philosophia