Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Θεωρείες για την Πανσέληνο

Το ολόγιομο φεγγάρι μας οδηγεί στην τρέλα; Μύθος ή πραγματικότητα Η Σελήνη και ειδικά η  πανσέληνος έχει συσχετιστεί με ένα σωρό σκοτεινά μυστικά και θεωρίες, ενώ η επιρροή των μαγνητικών της κυμάτων στη Γη κυμαίνεται ανάμεσα σε επιστημονικά στοιχεία και αστικούς μύθους. Ένας από τους ευρέως αστικούς μύθους που κυκλοφορούν κυρίως για την Πανσέληνο του Αυγούστου είναι ότι επηρεάζει έντονα την ψυχολογία των ανθρώπων εντείνοντας τις ψυχικές τους διαταραχές.

Μπορεί κάποιοι να προτείνουν για σήμερα την παραμονή στο σπίτι αποφεύγοντας τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές και τις τυχόν συγκρούσεις υπό την επήρεια της πανσελήνου με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με έναν… λυκάνθρωπο, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σεληνιασμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Κομπόστες: Φρουτένιοι πειρασμοί

Οι κομπόστες είναι ένας ιδανικός τρόπος να απολαύσουμε τα φρούτα στην πιο γλυκιά τους εκδοχή! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα πιο αρωματικά γλυκά είναι αυτό που γίνεται με φρούτα.

Ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο, οι κομπόστες δεν μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Γίνονται εύκολα με φρέσκα φρούτα εποχής, αλλά και με αποξηραμένα. Όσο γι’ αυτές που θα φτιάξουμε εμείς στο σπίτι, είναι σαφώς ανώτερες από τις κομπόστες σε κονσέρβα.

Δείτε λοιπόν κάποιες απλές στην παρασκευή αλλά πλούσιες σε γεύση κι αρώματα κομπόστες.

Ο κόσμος δεν είναι τέλειος.

Ο κόσμος δεν είναι τέλειος. Το να επιλέξεις όμως, πως ΕΣΥ θέλεις να τον δεις είναι η μοναδική πραγματική δύναμη που έχεις.

T. L. Hayden

Ο Λιθοξόος

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας λιθοξόος που παραπονιόταν διαρκώς για τη ζωή του. Μια μέρα, πηγαίνοντας στο σπίτι ενός πλούσιου εμπόρου για να πουλήσει ένα αγαλματίδιο που είχε φτιάξει, παρατήρησε με ζήλια τη χλιδή μέσα στην οποία ζούσε ο έμπορος και ελεεινολογώντας τον εαυτό του, ευχήθηκε να γίνει σαν αυτόν. 

Προς μεγάλη του έκπληξη, η ευχή του ως δια μαγείας εκπληρώθηκε κι ο άνθρωπός μας ευτυχισμένος, ζούσε μέσα στην πολυτέλεια, απολαμβάνοντας τα πλούτη και την εκτίμηση των συνανθρώπων του.

Για την ομορφιά

Η αρετή είναι σαν μια πολύτιμη πέτρα, που δείχνει καλύτερα σε ένα απλό κόσμημα και σίγουρα η αρετή είναι καλύτερη σε ένα σώμα που είναι καλοφτιαγμένο, αλλά χωρίς λεπτά χαρακτηριστικά, και επιβλητικό μάλλον παρά όμορφο. Ούτε παρατηρείται γενικά, ότι οι πολύ ωραίοι άνθρωποι διαθέτουν κατά τα άλλα εξαιρετική αρετή.

Είναι σαν η φύση να προσπάθησε περισσότερο να αποφύγει κάποιο λάθος, παρά να δημιουργήσει το τέλειο. Και γι’ αυτό αποδεικνύονται ικανοί, αλλά χωρίς μεγάλο και υψηλό πνεύμα, και μελετούν τους τρόπους συμπεριφοράς μάλλον, παρά την αρετή.

Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια διότι ο Αύγουστος Καίσαρ, ο Τίτιος Βεσπασιανός, ο Φίλιππος ο Ωραίος της Γαλλίας, ο Εδουάρδος Δ’ της Αγγλίας, ο Αλκιβιάδης των Αθηνών, ο Σάχης Ισμαήλ Σοφή της Περσίας, ήταν όλοι υψηλά και μεγάλα πνεύματα, και εν τούτοις οι ωραιότεροι άνδρες των καιρών τους.

Στην ομορφιά, τα χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη σημασία από το χρώμα, και μια ευγενική και ευχάριστη έκφραση είναι πιο σημαντική από τα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι το σημαντικότερο μέρος της ομορφιάς, που ένας πίνακας δεν μπορεί να εκφράσει, κι όχι μόνο, αλλά ούτε καν μπορεί να διακρίνει κανείς, την πρώτη φορά που αντικρίζει το ζωντανό άνθρωπο.