Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα μυστικά ευτυχίας που προτείνει η επιστήμη

Η επιστήμη δεν έχει απάντηση για τα πάντα. Προσπαθεί να βρει την απάντηση για τα πάντα και μέσα σε αυτή την πορεία έχει επιδείξει εξαιρετικές επιτυχίες και τρανές αποτυχίες. 

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η επιστήμη έχει εξελιχθεί και οι ανθρωπιστικές επιστήμες έρχονται και προσπαθούν να μας πουν μερικά πράγματα που μπορεί και να κάνουν τη ζωή μας πιο... χαρούμενη. 

1. Φροντίστε να περιτριγυρίζεστε από χαρούμενους ανθρώπους. Η ευτυχία είναι μεταδοτική. Μία 20 ετής έρευνα του Framingham Heart, που αποκαλύπτουν ότι τα καλά αισθήματα, η προσωπική χαρά και ευτυχία μπορεί να επηρεαστεί από τα κοινωνικά μας δίκτυα σαν... ιός. Ναι, η ευτυχία είναι κάτι σαν μολυσματική ασθένεια και όταν μιλάμε για κοινωνικά δίκτυα, δεν μιλάμε για το Facebook, αλλά τον περίγυρό μας.

Εδώ γεννήθηκε η Google

Η Google πριν λίγες ημέρες έκλεισε τα 15α γενέθλιά της και όπως ήταν φυσικό, αρκετοί έτρεξαν πίσω στο χρόνο, στους ιδρυτές της, αλλά και στον τόπο που γεννήθηκε.

Η εταιρία που άλλαξε το ίντερνετ. Όλα ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ, σε μια τοποθεσία που κανείς μπορεί εύκολα να βρει χρησιμοποιώντας τα Google Maps. Η τοποθεσία βρίσκεται λιγότερο από 2 km από την Εθνική οδό που συνδέει το Σαν Φρανσίσκο με τη Silicon Valley, σε μια ήσυχη γειτονιά και σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Οι συνιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin, νοίκιασαν αυτό το σπίτι στην οδό Santa Margarita από τη Susan Wojcicki που σήμερα είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Συμβουλές για την μπαταρία του laptop σας

Η μπαταρία του laptop σας είναι ίσως το πιο ευαίσθητο αναλώσιμο εξάρτημα. Ταυτόχρονα είναι και αυτό εξάρτημα, που λόγω κατασκευής, χρειάζεται προσοχή, έτσι ώστε περνώντας ο χρόνος να διατηρεί την αυτονομία που μας παρέχει.

Οι μπαταρίες των σύγχρονων φορητών υπολογιστών είναι τύπου ιόντων λιθίου μία επιλογή που έχουν κάνει οι κατασκευαστές γιατί, αρχικά γιατί δεν παρατηρείται το φαινόμενο μνήμης, όπως στις παλαιότερου τύπου μπαταρίες, αλλά και γιατί είναι ελαφρύτερες.

Για να γελάσουμε και λίγο

- Θα σε πάρω τηλ. μετά την δουλειά
- Πότε δηλαδή
-Τι να σου πω; Με τον νέο νόμο σταματάω στα 67…

- Με πήραν από την τράπεζα και ρώτησαν αν είμαι ο ίδιος. - Όχι, τους λέω. Έχω αλλάξει! Έχω γίνει πιο ρομαντικός…

- Από το πολύ μέσα, δυστυχώς, οι παντόφλες θα λιώσουν πιο γρήγορα από τα παπούτσια!!!

- Σου το ‘πα… Είμαι σκληρός!!! - Ώπα, ρεεεε… Πόσα giga;

Η Ψευδής μνήμη

Γιατί θυμόμαστε; Μα διότι, συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου μας είναι επιφορτισμένα με αυτήν την νοητική λειτουργία. Και γιατί ξεχνάμε; Διότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών.

Το περίεργο είναι όμως, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι ανάμεσα σε αυτά τα δύο ξεκάθαρα δεδομένα, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, όπου κατασκευάζονται μέσα στο κεφάλι μας ψευδείς αναμνήσεις. Και αυτή η διαδικασία μπορεί να αφορά κάτι απλό και σχεδόν χαριτωμένο – π.χ. να είμαστε σίγουροι ότι πήγαμε στο εφηβικό πάρτι ενός φίλου όταν στην πραγματικότητα ήμασταν σπίτι με γρίπη αλλά μάθαμε τι έγινε εκεί επειδή πήγαν όλοι οι γνωστοί μας και τα διηγήθηκαν αργότερα – ως κάτι πολύ πιο σύνθετο: να έχουμε ακλόνητη βεβαιότητα ότι είδαμε μια σκηνή στην οποία δεν ήμασταν παρόντες.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η κατασκευή ψευδών εικόνων μας αφορά όλους και όχι μόνον αυτούς που έχουν ασθενή μνήμη.

Πως δημιουργούνται οι ψευδείς αναμνήσεις; Όλοι μας θεωρούμε ότι η μνήμη μας μοιάζει με βιντεοκάμερα που αποτυπώνει με ακρίβεια τι ακριβώς συνέβη όταν ήμασταν μπροστά σε ένα γεγονός ή μια συζήτηση. Δυστυχώς όμως όλο αυτό το υλικό, δέχεται μεγάλες αλλοιώσεις με το πέρασμα του χρόνου.

Όλοι οι Αρχαίοι φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με τα συναισθήματα.

Για παράδειγμα ο Παρμενίδης θεωρεί τον έρωτα ως τη συνεκτική ουσία που ενώνει τα αντίθετα του κόσμου.

Ο Ηράκλειτος θεωρεί τη συναισθηματική κατάσταση ως φωτιά και φλογερή εκπνοή, και η ανθρώπινη ψυχή είναι η πηγή όλων των συναισθημάτων.

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι τα συναισθήματα προκαλούνται όταν τα σωματικά στοιχεία είναι δυσλειτουργικά (χολή, πνεύμα). Προκύπτουν από την υπερθέρμανση ή την ψύξη του εγκεφάλου. Το διάφραγμα ενεργοποιείται, η καρδιά συστέλλεται.

Η καθολική ευημερία κατά τον Κομφούκιο

Ο μοναδικός δρόμος προς την καθολική ευημερία αρχίζει από τον εαυτό μας.

Ο Κομφούκιος έλεγε πως παλιά οι άνθρωποι (ακόμα και τότε βασίζονταν στο παρελθόν), επειδή ήθελαν να κυριαρχήσει η αρετή και η τάξη στην κοινωνία άρχιζαν τις αλλαγές στην περιοχή τους. Προσπαθώντας να επιβάλλουν την τάξη στην περιοχή τους, πρώτα απ' όλα έβαζαν τις δυνάμεις τους να επιβάλλουν τάξη και ηρεμία στην οικογένειά τους.

Επιθυμώντας να επιβάλλουν τάξη στην οικογένειά, άρχιζαν να βάζουν τάξη μέσα τους. Προσπαθώντας να επιβάλλουν τάξη μέσα τους ερευνούσαν και μελετούσαν την ψυχή τους και προσπαθούσαν να την καθαρίσουν.

Επιθυμώντας να καθαρίσουν την ψυχή τους, προσπαθούσαν να είναι πάντα ειλικρινείς στις σκέψεις τους. Θέλοντας να είναι πάντα ειλικρινείς στις σκέψεις τους, πρώτα απ' όλα προσπαθούσαν να αποκτήσουν τη γνώση: τι είναι το καλό και τι είναι το κακό. Και όταν αυτές οι γνώσεις τους γίνονταν βαθιές άρχισαν να καταλαβαίνουν τη φύση των πραγμάτων.