Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο

Δεν υπάρχει γνώμη, όσο παράλογη κι αν είναι που οι άνθρωποι να μην είναι έτοιμοι να την ασπαστούν μόλις πειστούν πως είναι κοινώς αποδεκτή. Το παράδειγμα των άλλων επηρεάζει τόσο τη σκέψη τους όσο και τις πράξεις τους. Είναι σαν πρόβατα που ακολουθούν τον αρχηγό του κοπαδιού όπου τους οδηγήσει. Θα προτιμούσαν να τον ακολουθήσουν στο θάνατο παρά να σκεφτούν από μόνοι τους.

Είναι πολύ περίεργο που η γενική απήχηση μιας γνώμης έχει για τους ανθρώπους τόση βαρύτητα. Η ίδια τους η εμπειρία είναι σε θέση να τους διδάξει πως η αποδοχή μια γνώμης γίνεται ακριτα και είναι αποτέλεσμα μίμησης. Παρόλα αυτά οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται ποτέ, καθώς δεν κατέχουν αυτογνωσία. μόνο οι εκλεκτοί σύμφωνα με τον Πλάτωνα: "τις πολλοίς πολλά δοκεί"  που σημαίνει πως ο κόσμος μπορεί να σκέφτεται αμέτρητες ανοησίες, και δεν είναι δυνατό ν ασχοληθούμε με όλες.

Ευδαιμονία!

“Δες η ζωή τι παιχνίδια παίζει, μία η πίκρα, μια το πετιμέζι”, λέει ένα άσμα…

Η ευτυχία και η δυστυχία, η χαρά και η λύπη, το γέλιο και το δάκρυ, η γέννα και ο χαμός. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όσο υπάρχει το ένα, θα υπάρχει και το άλλο. Δεν είναι μια ευθεία γραμμή η ζωή.

Δες τη φύση, έχει κοιλάδες & βουνά, δες τη θάλασσα έχει φουρτούνα και νηνεμία. Τα πάντα κινούνται ανάμεσα σε δύο πόλους. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι ο άνθρωπος, νιώθει ευτυχία ή δυστυχία, σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Δηλαδή: έχεις μια σχέση νιώθεις ευτυχισμένος, αν τελειώσει, τσουπ να η δυστυχία. Πέτυχες στις εξετάσεις; χαίρεσαι. Δεν τα κατάφερες; λυπάσαι. Πιστεύω όμως, ότι ο άνθρωπος δεν είναι πιο μικρός από τα γεγονότα, ώστε να εξαρτάται από αυτά. Μπορεί να τα υπερβεί. Να πάει πάνω από αυτά.

Και εκεί υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, που ελάχιστοι έχουν περπατήσει. Η Ευδαιμονία. Εκεί δεν εξαρτάσαι από το έξω, δεν σε μετακινεί όπου θέλει εκείνο. Εκεί το μέσα σου βλέπει τα πάντα γύρω σου από άλλη οπτική. Όχι πιο αισιόδοξη, αλλά με βαθειά καταννόηση για όλα όσα συμβαίνουν. Εκεί νιώθεις πληρότητα, και είσαι στο δικό σου κέντρο. Δεν πετάς στα σύννεφα, αλλά ούτε πέφτεις από αυτά.

Εγώ ... και η (οικονομική) Κρίση

Ο Karl Marx (Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος) γράφει σε μια επιστολή του:

"Ό,τι υπάρχει για μένα μέσω του χρήματος, ό,τι μπορώ να πληρώσω, δηλ. μπορεί το χρήμα να αγοράσει, είμαι εγώ ο ίδιος, ο κάτοχος του χρήματος."

Η φράση του Marx ισχύει σήμερα κατά μείζονα λόγο. Αρχές του '80 ο ιδιοκτήτης ενός μίνι-μάρκετ στην Ύδρα μου είπε για τους τουρίστες: "Και η ανάσα τους είναι τζίρος". Τούτο δεν ισχύει μόνο για τους τουρίστες της Ύδρας αλλά για όλους μας.

Ποια τρόφιμα κάνουν καλό στο μυαλό.

Τα φαγητά που κάνουν καλό στο μυαλό περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθάνε τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να είναι γεμάτος ενέργεια και ικανός να συγκεντρωθεί. Ίσως είναι και από τα πιο κρίσιμα πράγματα όταν έχετε διάβασμα ή γενικά όταν κάνετε κάποια εργασία που απαιτεί αρκετή σκέψη.

Τέτοια φαγητά που βοηθάνε πνευματικά - κάνουν καλό στο μυαλό είναι τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαύρη σοκολάτα. Αυτά είναι και τα "πολεμοφόδια" για να αντιμετωπίσουμε την πνευματική κόπωση.

Όταν ο θεός δημιούργησε τον άνθρωπο. Ας Γελάσουμε !

Όταν ο Θεός δημιούργησε το γάιδαρο του είπε: - "Θα δουλεύεις από το πρωί ως το βράδυ και θα κουβαλάς βαριά πράγματα στην πλάτη σου. Θα τρως χόρτο και θα έχεις πολύ λίγη νοημοσύνη. Θα ζεις 50 χρόνια". Τότε ο γάιδαρος του απάντησε:

- "50 χρόνια τέτοια ζωή είναι πολύ σκληρό. Δώσε μου μόνο 30 χρόνια".
'Eτσι κι έγινε.

Μετά ο Θεός δημιούργησε το σκύλο και του είπε:
- "Σαν σκύλος θα φιλάς την ... ιδιοκτησία του ανθρώπου και θα είσαι ο πιο αφοσιωμένος φίλος του. Θα τρως ότι περισσεύει από τον άνθρωπο και θα ζεις για 25 χρόνια".
Ο σκύλος απάντησε:
- "Θεέ μου, 25 χρόνια τέτοια ζωή δεν αντέχεται. Δώσε μου μόνο 10 χρόνια".
'Ετσι κι έγινε.

Η ευτυχία είναι μεταδοτική

Η ευτυχία είναι μεταδοτική και εξαπλώνεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, σε κοινωνικές ομάδες.  Έρευνα που έγινε σε 5.000 ενήλικους υποδεικνύει ότι η ευτυχία ενός ατόμου εξαρτάται από την ευτυχία των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του. Ένας ευτυχισμένος φίλος που ζει λιγότερο από ένα μίλι μακριά αυξάνει την πιθανότητα ευτυχίας σας κατά 25%, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Ωστόσο, η διάθεση των συναδέλφων δεν φάνηκε να έχει επίδραση, σύμφωνα με την έρευνα, επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία ενηλίκων που έλαβαν μέρος στην αμερικανική έρευνα Framingham Heart Study, η οποία διενεργήθηκε για να εξετάσει τους παράγοντες που οδηγούν σε μελλοντική καρδιοπάθεια, μεταξύ του 1971 και του 2003.