Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σκοτεινοί τύποι τα troll

Στενή σχέση του trolling με τον σαδισμό, την ψυχοπάθεια και τον Μακιαβελισμό. Έρευνα τριών επιστημόνων με επικεφαλής την Έριν Μπιούκελς από το Πανεπιστήμιο Manitoba διακρίνει ότι το λεγόμενο trolling στο Ίντερνετ έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον σαδισμό, την ψυχοπάθεια και τον Μακιαβελισμό, την σκοτεινή δηλαδή πλευρά της ανθρώπινης προσωπικότητας, όπου υπάρχει το ανθρώπινο.

Πάντως, τα troll δεν αποτελούν μεγάλη μειονότητα στο Ίντερνετ, αλλα παραμένουν λίγοι οι χρήστες που υποβάλλουν σχόλια και ανάμεσά τους είναι ελάχιστοι αυτοί που δήλωσαν στις διαδικτυακές έρευνες του Πανεπιστημίου ότι συμμετέχουν με σκοπό το trolling. Έτσι κι αλλιώς ένα troll ποτέ δεν δηλώνει πως είναι ηλίθιος και κάνει trolling. Επίσης, ο βαθμός της συσχέτισης των αρνητικών αυτών στοιχείων με το trolling εξαρτάται από τον χρόνο που ξοδεύει ο χρήστης σχολιάζοντας στο Ίντερνετ.

Τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά εντοπίστηκαν ανάμεσα στα troll και τους σαδιστές, οι σαδιστές τρολάρουν γιατί αντλούν ιδιαίτερη ευχαρίστηση γελώντας εις βάρος των άλλων.

Ως online trolling ορίζεται η πρακτική αποπροσανατολισμού σχολιάζοντας σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, με σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση και να κάνουν τους χρήστες να μοιάζουν υπερβολικά συναισθηματικοί ή ανόητοι. Εάν κάποιοι τσιμπήσουν, το troll εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του αφού το βρίσκει ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Για αυτό συνηθίζεται να λέγεται στους νεότερους χρήστες "Don't feed the trolls" (μη δίνετε τροφή στα troll, απαντώντας τα αποπροσανατολιστικά σχόλια τους).

Με τα troll ισχύει αυτό που λένε και για τους ηλίθιους. Μην επικοινωνείς με έναν ηλίθιο θα σε νικήσει ολοκληρωτικά, μιας κι ο παραλογισμός και η βλακεία πάνε χέρι-χέρι.

Διαγράψτε τους αμέσως όπου τους πετύχετε και μπλοκάρετε κάθε επαφή από και προς αυτούς.  

@OWL

Δεν υπάρχουν σχόλια: