Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Να ξεριζώσεις την ψευτιά του πολιτισμού

«Αυτές είναι οι δύο εντολές που πάνω τους κρέμουνται οι νόμοι και οι προφητείες της παιδείας. Να χτίζεις στο μάρμαρο της γνώσης και να γκρεμίζεις την αχεροπληθιά της πρόληψης...

Σωστή παιδεία θα ειπεί να μαθαίνεις στους νέους τη ζωή και να τους ξεμαθαίνεις τις δεισιδαιμονίες που από νήπια τους περνάει μια παράδοση άρρωστη μέσα από την οικογένεια, την κοινωνία, την πολιτεία, την εκκλησία, τα μέσα ενημέρωσης, και τους άλλους παράγοντες της αγωγής.

Το ένα λοιπόν είναι να ριζώσουμε το νέο στη ζωή.
Το άλλο να ξεριζώσουμε από μέσα του την ψευτιά.»
Δ. Λιαντίνης

Ας γίνει αυτό το μονοπάτι της ζωής σου ... να ξεριζώσεις την ψευτιά του πολιτ-ισμού, από την ψυχή σου.

Η ψευδαίσθηση της αλήθειας (Ουμπέρτο Έκο)

Ο Ουμπέρτο Έκο, η δημοσιογραφία και η τηλεόραση των τελευταίων ημερών. Αν δεχτούμε ότι ακόμη και ο τόνος της φωνής του εκφωνητή παίζει σπουδαίο επικοινωνιακό ρόλο δίνοντας έμφαση σε μια συγκεκριμένη ειδησεογραφική οπτική, αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια ανάμεσα σ’ αυτό που λέμε είδηση και σχόλιο είναι όχι δυσδιάκριτα, αλλά αξεδιάλυτα.

Αν δεχτούμε ότι ακόμη και ο τόνος της φωνής του εκφωνητή παίζει σπουδαίο επικοινωνιακό ρόλο δίνοντας έμφαση σε μια συγκεκριμένη ειδησεογραφική οπτική, αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια ανάμεσα σ’ αυτό που λέμε είδηση και σχόλιο είναι όχι δυσδιάκριτα, αλλά αξεδιάλυτα. Ο Ουμπέρτο Έκο στο κείμενό του «Η Ψευδαίσθηση της Αλήθειας» είναι κατηγορηματικός: «Η υπόθεση της αντικειμενικότητας αποτελεί μέρος της “ιδεολογίας” της σύγχρονης δημοσιογραφίας, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι πρόκειται ακριβώς για μια “ιδεολογική” σκοπιά» και συνεχίζει:

Δεν υπάρχουν αυθεντίες κανενός είδους

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Δεν υπάρχουν αυθεντίες κανενός είδους. Κανένας Πρόεδρος, Ακαδημία, Δικαστήριο, Κογκρέσο ή Γερουσία σ΄ αυτή τη γη δεν έχει τη γνώση ή τη δύναμη να αποφασίσει ποια θα είναι η γνώση του αύριο. Είναι άχρηστο να προσπαθείς να αποδείξεις κάτι που είναι άγνωστο σε κάποιον που είναι αδαής του αγνώστου, ή φοβάται την απειλητική δύναμή του.

Μόνο οι παλιοί, καλοί κανόνες της μάθησης θα φέρουν τελικά την κατανόηση για τον εισβολέα της γήινης ύπαρξής μας. Αυτοί που δε γνωρίζουν τους δρόμους της μάθησης ας κάνουν στην άκρη, ενώ αυτοί που ξέρουν τι είναι γνώση, ας τρέξουν στο μονοπάτι προς το άγνωστο. Η Αναζήτηση της Γνώσης είναι Ανώτατη Ανθρώπινη Δραστηριότητα. Τίποτα άλλο, παρά οι νόμοι της μάθησης, δεν μπορούν να την ορίσουν».

Η απάντηση του Wilhelm Reich στην απαράδεκτη κι επαίσχυντη απόφαση από τα ανθρωπάρια του δικαστηρίου, που σήμερα δεν τα ξέρει κανείς...

Μάθε από τους χαρούμενους ανθρώπους και γίνε κι εσύ

Παραδέξου το! Κάποιοι άνθρωποι σου "σπάνε τα νεύρα". Ενώ όλα γύρω σου είναι χάλια και εσύ είσαι μέσα στη μαυρίλα, αυτοί παραμένουν χαρούμενοι σαν να ζουν σε άλλο κόσμο. Θες να τους μοιάσεις γιατί βλέπεις πως εκτός από το να "σου σπάνε τα νεύρα" επιπλέον αυτοί οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς, ευτυχισμένοι, με καλύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις και γενικότερα είναι πιο "γεμάτοι" από την ζωή, ειδικά όταν οι υπόλοιοι τα βλέπουν όλα "μαύρα κι άραχνα".  Δες 10 βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ΤΩΡΑ, για να τους μοιάσεις.

1. Εστίασε στο Τώρα: Έχεις δεκάδες πράγματα να κάνεις, να τηλεφωνήσεις στο γραφείο, να μαγειρέψεις, να προλάβεις deadlines, οτιδήποτε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα στο μυαλό σου συνεχώς και να αγχώνεσαι χωρίς λόγο ούτε να νιώθεις ενοχές αν δεν προλάβεις κάτι. Προσπάθησε να εστιάζεις στο παρόν, σε αυτό που κάνεις τώρα και αφού το τελειώσεις, μετά σκέψου το επόμενο task σου. Επίσης όρισε προτεραιότητες, μπορεί να έχεις πολλά να κάνεις, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο σημαντικά και όλα μαζί την ίδια ώρα.

2. Πες και κανένα ΟΧΙ : Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι λέγοντας ευγενικά ΟΧΙ, σε κάποιον που χρειάζεται να το πουν, ταυτόχρονα  λένε ΝΑΙ στην ευτυχία και την ψυχική τους υγεία. Δεν μπορείς να τους κάνεις όλους χαρούμενους, ούτε είναι δυνατόν να συμφωνούν όλοι μαζί σου. Αυτός είναι ο ορισμός της αποτυχίας. Είναι ανόητο, άσκοπο, και χάσιμο πολύτιμου χρόνου, να νιώθεις ενοχές γι' αυτό.