Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Οι εχθροί μου είναι οι δούλοι

Οι περισσότεροι από εμάς λέμε βλακωδώς ότι ο κύριος εχθρός μας είναι το αφεντικό μας. Νομίζω ότι θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι ο εχθρός μας είναι ο δούλος.

Δούλος εγώ ο ίδιος, κακιώ τον εαυτό μου ότι αυτό είμαι και προσπαθώ να απελευθερώσω τον εαυτό μου από αυτή την κατάσταση. Αλλά δεν είναι το αφεντικό μου που με εμποδίζει από το να είμαι ελεύθερος (η πάλη ανθρώπου εναντίον ανθρώπου θα ήταν ισόρροπη), αλλά η μάζα των δούλων μεταξύ των οποίων ζω, οι στρατιώτες, οι ψηφοφόροι, κλπ. 

Και έτσι οι εχθροί μου είναι οι δούλοι. Αλλά απ’ τη στιγμή που υπάρχουν πάρα πολλοί από αυτούς να ηττηθούν γι’ αυτούς με τη χρήση βίας, κάνω ό,τι μπορώ για να τους κάνω συμμάχους μου. Όταν θα είναι φίλοι μου δεν θα υπάρχουν πια αφεντικά.

Το διαχρονικό στοιχείο

Το διαχρονικό στοιχείο, είναι από τα χαρακτηριστικά της Ανθρωπότητας, κι αν κάποιος το βγάλει τότε έχουμε εκφυλισμό της όλης δομής, γιατί η κοινωνία δεν έχει χρόνο γι’ αυτό κοιτάζει κάθε μέρα τον καιρό κι αν το σκεφτείς, το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις, 

... γιατί άμα δεν έχεις χάσει χρόνο με αυτές τότε δεν έχουν διάρκεια και τελειώνουν την ημέρα ή κάποια νύχτα δεν έχει σημασία διότι είναι αναμενόμενο, αφού δεν έχουν μέλλον, εφόσον δεν απέκτησαν ποτέ παρελθόν λόγω του χρόνου.

Κανένας δεν αντέχει τη γελοιοποίηση

Ο σατιρικός στηλιτεύει, διαπομπεύει, γελοιοποιεί ένα ελάττωμα ή ένα χαρακτήρα. Ποιανού όμως;

Ο σατιρικός καταδιώκει την κιβδηλότητα, την ψευτιά και την παραποίηση –όχι την αδυναμία ή το καθαρό έγκλημα. Στόχος του δεν είναι ο δολοφόνος, αλλά ο ραδιούργος, ο κόλακας, ο υποκριτής, ο δημαγωγός. Αυτοί που δολοφονούν χαμογελώντας και υποστηρίζουν ότι δεν είναι φονιάδες, αλλά σωτήρες.

Άλλες φορές οι σατιρικοί δεν στρέφονται ενάντια στο άτομο, αλλά ενάντια στο κατά συνθήκη ψεύδος της κοινωνίας ολόκληρης.

«Εγώ δεν ημπορώ», γράφει ο Λασκαράτος, «να ναναρίσω την κοινωνία μας με το ναρκωτικό νανούρισμα των λαοπλάνων. Εγώ εξεναντίας ξεσκεπάζω τα ελαττώματα της με θάρρος και με εξουσία, με όλη εκείνη την εξουσία που μου δίνει η αλήθεια.»

Και πόσο αποτελεσματική ως όπλο μπορεί να είναι η σάτιρα; Κάποιες φορές πιο αποτελεσματική από την ευθεία επίθεση. Γιατί. «εύκολα υποφέρει κανείς τις επιπλήξεις, αλλά κανένας δεν αντέχει τη γελοιοποίηση. Κάποιος μπορεί να θέλει να είναι κακός, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να είναι γελοίος.» Μόνο που ο κακός είναι και γελοίος


Κι αυτό το γράφει ο Μολιέρος στον πρόλογο του «Ταρτούφου».

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα Υβρίδια

Πάνω από το 80% των λαχανικών και των φρούτων που τρώμε σήμερα είναι υβρίδια. Τα περισσότερα λαχανικά και κάποια από τα φρούτα που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας έχουν «γεννηθεί» με τεχνητή γονιμοποίηση, δηλαδή είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων.Υβρίδια είναι τα φυτά, τα οποία προκύπτουν σε εργαστήρια απο γεωπόνους από τη διασταύρωση δυο διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους και παρουσιάζουν “βελτιωμένα” χαρακτηριστικά σε σχέση με τα φυτά από τα οποία προέρχονται.

Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας;

Αν ο μεγαλύτερος φόβος της ανθρωπότητας είναι ότι μπορεί να έρθει, κάποια στιγμή, το τέλος του κόσμου μας, ο κίνδυνος φαίνεται να έρχεται από αλλού· αν και με όχι τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα. Η Γη δεν θα καταστραφεί από ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε επειδή κάποια γεωλογικά ή ατμοσφαιρικά γεγονότα θα εξαφανίσουν τη ζωή. Το τέλος θα έρθει επειδή θα καταστραφεί ολόκληρο το σύμπαν.

Φυσικοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας δημοσίευσαν μελέτη στο Journal of High Energy Physics στην οποία υποστηρίζουν πως το σύμπαν είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει και να μετατραπεί σε μια μικρή μπάλα ύλης, απείρως μικρό και απείρως πυκνό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα λεπτό. Μπορεί, όμως, να συμβεί και σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κανείς δεν ξέρει.