Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τι είναι το καλό και τι το κακό;

Ηθική, θέμα σχετικότητας:  Τι είναι το καλό και τι το κακό; Ποια είναι τα όρια μεταξύ μιας ηθικής πράξης και μιας ανήθικης; Πως μπορούμε να “μετρήσουμε” ή και να “αυξήσουμε” την ηθικότητα μιας πράξης; Αυτά και παρόμοια ερωτήματα απασχολούν τους φιλοσόφους εδώ και αιώνες. Μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν με τον δικό τους τρόπο ένα καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό: την ηθικότητα. Οι Καντ, Καρτέσιος, Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Νίτσε είναι μόνο μερικά ενδεικτικά μεγάλα ονόματα φιλοσόφων που ο καθένας έδωσε τις δικές του απαντήσεις στο ερώτημα του τι είναι ηθικό και τι όχι.

Όπως ήταν φυσικό, ένα τόσο μεγάλο και πανανθρώπινο θέμα απασχολεί και την επιστήμη της ψυχολογίας, από πολλές διαφορετικές σκοπιές. Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, ίσως με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Δρ. Ζιμπάρντο, ενδιαφέρονται να δουν πως οι κοινωνικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων κάνοντας τους περισσότερο ή λιγότερο ηθικούς.

Η μαγεία βρίσκεται στα απλά πράγματα

Mας διδάσκουν να μετράμε τα δευτερόλεπτα
Τα λεπτά…τις ώρες…τις μέρες…τα χρόνια…
Αλλά κανείς δεν μας εξηγεί την αξία της στιγμής!


Η μαγεία μπορεί να βρίσκεται σ'ένα χαμόγελο, σ'ένα άγγιγμα, σ'ένα βλέμμα, σ'ένα φιλί, σε μια αγκαλιά.. Μπορεί να βρίσκεται στο αγαπημένο σου τραγούδι, στην μυρωδιά της βροχής, στον ήχο της θάλασσας..

Η μαγεία μπορεί να είναι στην ικανοποίηση όταν κάνεις κάποιον χαρούμενο ή όταν πειράζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο..

Μπορεί να βρίσκεται στην αγάπη που δίνεις, στην κατανόηση που δείχνεις, σε όσα μοιράζεσαι..
Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που κάνουν τις στιγμές μας μαγικές,μοναδικές. Δεν πρέπει να τα προσπερνάμε σαν αυτονόητα, κοιτώντας τα επιφανειακά.. Τα απλά πράγματα συνθέτουν την μαγεία μιας στιγμής. Αρκεί να έχεις τα μάτια και την ψυχή σου ανοιχτά! "

Να πέσουν οι μάσκες

Ας δούμε λίγο το θέμα του χρήματος. Δεν θα συζητήσουμε τα αυτονόητα και τα τετριμμένα, όπως ότι το χρήμα δεν είναι καλό αλλά χρειάζεται, ότι διαφθείρει αλλά τι να κάνουμε χωρίς αυτό δεν γίνεται… κ.λ.π. Ασφαλώς και χρειάζεται, ασφαλώς και διαφθείρει. Αλλά ποιους διαφθείρει; Αυτούς που μπορούν να διαφθαρούν.

Γνωρίζουμε κάποιον άνθρωπο μια ζωή χωρίς όμως να έχουμε μαζί του οικονομικές δοσοληψίες. Ίσως έχουμε αυταπατηθεί για το ποιόν του. Βγαίνουμε μαζί, διασκεδάζουμε, μας κερνάει, λέει ανέκδοτα. Εμείς είμαστε ενθουσιασμένοι μαζί του έως ότου του δανείσουμε χρήματα, ή χρειαστούμε εμείς οικονομική βοήθεια. 

Θα μας επιστρέψει τα δανεικά; Θα μας συμπαρασταθεί στην ανάγκη; Η έναρξη οικονομικών δοσοληψιών μαζί του μπορεί να είναι καταλυτική. Θα ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ και θα δούμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Αυτά συμβαίνουν πολύ συχνά μεταξύ συγγενών σε κληρονομικά ζητήματα, αλλά και σε πολλά άλλα. Βλέπουμε το αληθινό πρόσωπο των δικών μας ανθρώπων και αυτοί βλέπουν το δικό μας.

H μέθοδος του ...άρα

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο δοκίμιο "H μέθοδος του άρα" γράφει μεταξύ των άλλων:

"Μπαίνοντας ο εικοστός αιώνας, στο τελευταίο του τέταρτο, αισθάνομαι άστεγος και περιττός… Οι άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από κάθε παιδεία… Οι κολεγιόπαιδες λύνουν εκπληκτικές εξισώσεις με μια ευκολία που είναι να απορείς: συν, πλην, διά, επί – άρα.

Το μυστικό στη ζωή αυτή, φαίνεται, δεν είναι αν είσαι δούλος ή όχι. Είναι να οδηγείσαι με συνέπεια σε κάποιο "άρα" και να η έχεις έτοιμη την απάντηση. Άρα, μήπως χρειάζεται ένα διαφορετικό "άρα" που να είναι αποτέλεσμα κάποιων άλλων συστημάτων και αλλιώς αποδεικτέων μαθηματικών.

Ίσως είναι ανάγκη στα παιδιά μας να διδάσκουμε μαζί με τα μαθηματικά που οδήγησαν στο "άρα" της τεχνολογίας και κάποια "λυρικά μαθηματικά" που να οδηγούν και στο "άρα" της ευαισθησίας που διπλασιάζει την ικανότητα σου να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή και που αποτελεί μία πρόσβαση στο πραγματικό νόημα της ελευθερίας.

Επειδή – να το πούμε κι αυτό -ελευθερία δεν είναι να κινείσαι ανεμπόδιστα στο πεδίο που σου έχει δοθεί. Να διερευνήσεις αυτό το πεδίο και δη κατά τη διάσταση της αναλογίας των αισθήσεων, αυτό είναι".

Το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας.

Το περιβόητο μπάνιο της Κλεοπάτρας ήταν το μυστικό της βασίλισσας του Νείλου για τέλεια νεανική επιδερμίδα και δέρμα που ακτινοβολεί! Μάθε το μυστικά της για να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα.

Υλικά που θα χρειαστείς:
1 λίτρο γάλα πλήρες ζεστό
1330γρ. μέλι
1 κούπα χοντρό ανθό αλατιού

Πόσα φύλλα έχει άραγε ένα τριαντάφυλλο;

Πάντα αναρωτιόταν αλλά από παιδί είχε ανομολόγητα αποδεχθεί ότι τα πέταλα ήταν ΤΡΙΑΝΤΑ. Δεν τα είχε μετρήσει ποτέ. Το σαραντάφυλλο ήταν, την εποχή εκείνη, Τετράδιο Αριθμητικής, το πενηντάφυλλο το αγόραζε για Πρόχειρο και το ακόμα πιο μεγάλο, το εκατοντάφυλλο, ήταν Τετράδιο κι εκείνο αλλά το ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ήταν λουλούδι. Ίσως το πιο λουλούδι απ' όλα τα λουλούδια. Του άρεσε να τα μυρίζει, να τα κοιτάει όπως του άρεσε να κοιτάει και μια κοπέλα με το επώνυμο Τριανταφύλλου χωρίς να την έχει μυρίσει ποτέ.

Παράξενες αλήθειες που δεν ξέρεις!

Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν αλλά δεν τα γνωρίζουμε ή ακόμα και αν τα ακούσουμε δεν τα πιστεύουμε, διαβάστε παρακάτω μερικές παράξενες αλήθειες που σίγουρα ... δεν ξέρεις!

- Το 7% των Αμερικανών παραδέχονται ότι δεν πλένουν το σώμα τους... ποτέ!!
- Ξεχνάμε το 80% από ότι μαθαίνουμε κάθε μέρα
- Όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, έτσι και το αποτύπωμα της... γλώσσας είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο

- Ο μέσος άνθρωπος βλέπει πάνω από 1460 όνειρα τον χρόνο
- Τα κόκαλα των μηρών είναι πιο δυνατά από το τσιμέντο(!)
- Οι άντρες παθαίνουν λόξιγκα περισσότερες φορές από τις γυναίκες

- Τα ανθρώπινα δόντια είναι σκληρά σαν πραγματικές πέτρες
- Οι άντρες μπορούν να διαβάζουν μικρότερα γράμματα από τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ακούνε καλύτερα από τους άνδρες

- Φορώντας ακουστικά για μία ώρα αυξάνεις τα βακτηρίδια στο αυτί σου κατά 700(!) φορές
- Οι αστροναύτες δεν μπορούν να... ρευτούν στο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα για να διαχωρίσει τα υγρά από τα αέρια στο στομάχι

Ότι Δίνεις ... Παίρνεις

Πριν πολλά χρόνια το 1933, ο άγνωστος για πολλούς αλλά σημαντικός σούφι δάσκαλος Τιέρνο Μποκάρ, που ζούσε στο Μαλί (Δυτική Αφρική), είπε αυτή την πολύ διδακτική ιστορία στους μαθητές του: Οι άνθρωποι, στις σχέσεις τους μεταξύ τους, μπορούν να παρομοιαστούν με δύο αντικριστούς τοίχους με δυο αντικριστούς τοίχους.

Κάθε τοίχος είναι διάτρητος από πολλές μικρές τρύπες στις οποίες φωλιάζουν άσπρα και μαύρα πουλιά. Τα μαύρα πουλιά είναι αρνητικές σκέψεις και μοχθηρές σκέψεις. Τα άσπρα πουλιά είναι αγαθές και καλές σκέψεις. 

Πως σε εηρεάζει αυτό που πιστεύεις;

Η σημαντική ερώτηση είναι η εξής: Πως σε εηρεάζει αυτό που πιστεύεις; Σε βοηθάει να ζεις καλύτερα; Σε βοηθάει να εξελίσεσαι και να προσφέρεις; Σε βοηθάει να κάνεις θετικά πράγματα; Σε βοηθάει να έχεις ευτυχία και επιτυχία στην ζωή σου; Αφού την πραγματικότητα μας την δημιουργούμε εμείς γιατί να μην επιλέξουμε μία πραγματικότητα που μας οφελεί;

Ο καθένας από εμάς ζει στον κόσμο του! Ποιός είναι ο δικός σου κόσμος;  Ένας κόσμος καλοσύνης ή ένας κόσμος κακίας; Ένας κόσμος προκλήσεων ή ενας κόσμος προβλημάτων; Ένας κόσμος εξερεύνησης ή ένας κόσμος βαρεμάρας; Ένας κόσμος αγάπης ή ένας κόσμος φόβου;

Ο εγωισμός μας είναι η Κόλασή μας

Όσο ένας άνθρωπος αισθάνεται πως είναι ότι πιο σημαντικό υπάρχει στον κόσμο,
δεν μπορεί πραγματικά να εκτιμήσει τον κόσμο γύρω του.

Μοιάζει σαν άλογο με παρωπίδες, που το μόνο που βλέπει είναι ο εαυτός του,
ξεκομμένος από οτιδήποτε άλλο...