Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ

Τελικά, κατόπιν ωρίμου σκέψεως καταλήγει κανείς στα εξής συμπεράσματα για το Ακανθώδες Αίνιγμα του Κόσμου: Οι θρησκείες προωθούν η καθεμία τη δικής της εκδοχή του Κόσμου, και η μόνη απόδειξη της αλήθειας τους είναι η ακλόνητη πίστη των ιδρυτών της και των πιστών της σε αυτήν.

Στην Επιστήμη, μαζεύοντας επιλεκτικά τα κατάλληλα στοιχεία από το περιβάλλον, οποιοσδήποτε μπορεί να «αποδείξει» ο,τιδήποτε, γι’ αυτό και υπάρχουν αναρίθμητες «επιστημονικές» θεωρίες. Το ενδιάμεσο κενό Θρησκείας-Επιστήμης έρχεται και το καλύπτει η Φιλοσοφία, με άλλες αναρίθμητες υποκειμενικές θεωρίες για τη Ζωή. 

Οι Φυσικές Επιστήμες με πολύ κόπο κατάφεραν (με τη βοήθεια ιζημάτων, πετρωμάτων, απολιθωμάτων, οστών, κλπ.) να αναπαραστήσουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής και του ανθρώπου πάνω στη Γη. 

Κι έρχονται μετά κάτι «εξωγήινα» κατασκευάσματα, όπως ο Δίσκος της Φαιστού, τα κρυστάλλινα κρανία των προκολομβιανών πολιτισμών, οι μεγαλιθικές κατασκευές ανά τον κόσμο, οι πυραμίδες, οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, κλπ., και χαλάνε αυτή την κατά τα άλλα ωραιότατη, ομογενοποιημένη, ερμηνευτική μαγιονέζα… Αδιέξοδο…

Ευθύνη: η βασική φύση του ανθρώπου

Όλες οι εξωτερικές μορφές αλλαγής που επιφέρονται από πολέμους, επαναστάσεις, μεταρρυθμίσεις, νόμους και ιδεολογίες έχουν αποτύχει εντελώς ν’ αλλάξουν την βασική φύση του ανθρώπου και επομένως την κοινωνία.

Σαν ανθρώπινα όντα που ζούμε σ’ αυτό τον τερατόμορφο, άσχημο κόσμο, ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, μπορεί αυτή η κοινωνία, που’ ναι βασισμένη στον ανταγωνισμό, στην βαρβαρότητα και τον φόβο να σταματήσει να’ ναι έτσι; Όχι σαν κάτι το θεωρητικό, όχι σαν ελπίδα, αλλά σαν πραγματικό γεγονός, έτσι που το πνεύμα να γίνει φρέσκο, καινούριο και καθαρό και να μπορεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό κόσμο;

Εγώ νομίζω πως αυτό μπορεί να συμβεί, μόνο αν ο καθένας από μας παραδεχτεί το βασικό γεγονός, ότι εμείς σαν άτομα, σαν ανθρώπινα όντα, σ’ όποιο μέρος του κόσμου τυχαίνει να ζούμε, σε οποιοδήποτε πολιτισμό τυχαίνει να ανήκουμε, είμαστε ολοκληρωτικά υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση του κόσμου.

«Τα απαγορευμένα πουλιά»

Το 1976, σε μια φυλακή με το όνομα «Ελευθερία» οι πολιτικοί κρατούμενοι της Ουρουγουάης δεν μπορούν να μιλούν χωρίς άδεια, να σφυρίζουν, να χαμογελούν, να τραγουδούν, να βαδίζουν γρήγορα ή να χαιρετούν άλλον κρατούμενο. Ούτε μπορούν να ζωγραφίζουν ή να λαμβάνουν ζωγραφιές με εγκύους γυναίκες, ζευγάρια, πεταλούδες, αστέρια ή πουλιά.

Ο Ντιντοσκό Πέρες, δάσκαλος, που βασανίστηκε και φυλακίστηκε επειδή είχε «ιδεολογικές ιδέες», δέχεται μια Κυριακή επίσκεψη της κόρης του Μιλάι, πέντε ετών.

Το κορίτσι του φέρνει μια ζωγραφιά με πουλιά. Οι λογοκριτές τη σχίζουν στην είσοδο της φυλακής.

Πως να φτιάξετε κεριά σπίτι σας

Χειροποίητα κεριά. Χρειάζεστε μόνο προγραμματισμό και σωστή προετοιμασία! Το να φτιάξετε κεριά σπίτι σας, μπορεί να το θεωρείτε μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, αλλά δεν είναι. Ειδικά αν θέλετε να το κάνετε επειδή σας αρέσει, μπορείτε να το φτιάξετε παρέα με κάποιον φίλο σας, που θα του αρέσει η ιδέα. Είναι απο τα πιό φθηνά χόμπι που υπάρχουν, αφού το κόστος για τα υλικά είναι πολύ χαμηλό. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές προμήθειες.

Πρώτα απ 'όλα, θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο θερμόμετρου θέλετε. Θα πρέπει να αγοράσετε κερί. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε κερί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παλιά κεριά που έχετε στο σπίτι σας. Ας τα δουμε βήμα βήμα.

Τα φυτά δεν απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα;

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των θερμοκρασιών, τα φυτά ίσως χάσουν την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα λόγω κορεσμού, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η βλάστηση λειτουργεί ως φυσική δεξαμενή άνθρακα, απορροφώντας το αέριο που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η άνοδος των θερμοκρασιών θα μπορούσε σταδιακά να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, θα μπορούσαν να επικρατήσουν αρνητικές συνέπειες, στερώντας νερό από τα φυτά και καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό άνθρακα. Χωρίς τις δεξαμενές άνθρακα, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα αρχίσουν να αυξάνονται, τροφοδοτώντας περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

«Η παγκόσμια βλάστηση περιέχει μεγάλα αποθέματα άνθρακα, που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα οποία θα καθορίσουν τις μελλοντικές ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άντριου Φρεντ.

Ο εχθρός μας είναι ο δούλος.

Οι περισσότεροι από εμάς λέμε βλακωδώς ότι ο κύριος εχθρός μας είναι το αφεντικό μας. Νομίζω ότι θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι ο εχθρός μας είναι ο δούλος.

Δούλος εγώ ο ίδιος, κακιώ τον εαυτό μου ότι αυτό είμαι και προσπαθώ να απελευθερώσω τον εαυτό μου από αυτή την κατάσταση.

Αλλά δεν είναι το αφεντικό μου που με εμποδίζει από το να είμαι ελεύθερος (η πάλη ανθρώπου εναντίον ανθρώπου θα ήταν ισόρροπη), αλλά η μάζα των δούλων μεταξύ των οποίων ζω, οι στρατιώτες, οι ψηφοφόροι, κλπ.

Και έτσι οι εχθροί μου είναι οι δούλοι. Αλλά απ’ τη στιγμή που υπάρχουν πάρα πολλοί από αυτούς να ηττηθούν γι’ αυτούς με τη χρήση βίας, κάνω ό,τι μπορώ για να τους κάνω συμμάχους μου.

Όταν θα είναι φίλοι μου δεν θα υπάρχουν πια αφεντικά.