Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κοιμισμένοι και Ξύπνιοι

Τοις εγρηγορόσιν ένα και κοινόν κόσμον είναι, των δε κοιμωμένων έκαστος εις ίδιον αποστρέφεσθαι

(Για τους ξύπνιους υπάρχει ένας και ο ίδιος κόσμος, ενώ οι κοιμισμένοι στρέφονται ο καθένας σε ένα δικό του, υποκειμενικό κόσμο). ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Είναι αξιόπιστη η άποψη του πλήθους;

Μολονότι το πλήθος συχνά είναι σοφό, μπορεί κάποιες φορές να κάνει και μεγάλα λάθη στη λήψη αποφάσεων. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο άκρων (για παράδειγμα, μεταξύ μιας ομαλής εκλογή και μιας οργισμένης εξέγερσης) έχει μεγάλη σχέση με τη διαδρομή της ροής πληροφορίας μέσα στα δίκτυα. Το κατά πόσον ομάδες ανθρώπων μπορούν να φθάσουν σε μια σωστή απόφαση για κάτι (την αξία ενός προϊόντος, τον αριθμό των φασολιών που περιέχονται σε ένα βάζο, το βάρος ενός μοσχαριού) εξαρτάται από το αν οι προβλέψεις γίνονται ταυτόχρονα ή ακολουθιακά. Αν μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει για την τιμή ενός αγαθού με τα μέλη της να κάνουν ανεξάρτητες εκτιμήσεις, τότε η μέση εκτίμησή τους είναι πιθανότατα ένας καλός δείκτης της αγοραίας αξίας του προϊόντος. 

Ωστόσο, αν αυτοί κάνουν τις εκτιμήσεις τους ο ένας μετά τον άλλο γνωρίζοντας τις εκτιμήσεις όσων προηγήθηκαν (όπως στο παιχνίδι του «χαλασμένου τηλεφώνου») -αν η πληροφορία μεταφέρεται από τον καθένα στον επόμενο-, τότε μπορεί να φθάσουν οι τυφλοί να οδηγούν τους τυφλούς. Μόλις ένας κρίσιμος αριθμός ατόμων οδηγηθεί σε μια απόφαση, οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούν, σκεπτόμενοι ότι δε είναι δυνατόν όλοι οι άλλοι να κάνουν λάθος . Επομένως, το αν η σοφία του πλήθους είναι αξιόπιστη εξαρτάται από το αν τα άτομα αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα ή ακολουθιακά και σε αλληλοσύνδεση.

Tα φλάς σβήνουν τη μνήμη

Από τα παιδικά γενέθλια μέχρι τις οικογενειακές διακοπές, όλοι θέλουμε να θυμόμαστε τις αξέχαστες στιγμές της ζωής μας. Ωστόσο αν είστε από αυτούς που δεν σταματάνε να φωτογραφίζουν σε κάθε ευκαιρία, είναι πολύ πιθανό να διαγράψετε τη μνήμη σας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η λήψη πολλών φωτογραφιών, μας αποτρέπει από το να δημιουργούμε λεπτομερείς αναμνήσεις. Ερευνητές μελέτησαν τις αναμνήσεις φοιτητών έπειτα από την επίσκεψη τους σε μουσείο και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν τραβήξει φωτογραφίες αναγνώριζαν λιγότερα αντικείμενα από όσους απλά παρατηρούσαν.

O Δρ Linda Henkel, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Fairfield στο Κονέκτικατ, δήλωσε: «Οι άνθρωποι πλέον φωτογραφίζουν τόσο απερίσκεπτα που δεν βλέπουν τι υπάρχει κάτω από τη μύτη τους».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η επανεξέταση παλιών φωτογραφιών μπορεί να μας βοηθήσει να θυμηθούμε, αλλά μόνο αν έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι αξίες της καρδιάς

«Χαμένος χωριστά ο καθένας στο δικό του ταξίδι, σκοντάφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο, τρομαγμένοι, κρυμμένοι ο καθένας στο ρόλο του»

Ελευθερία είναι να επιλέγεις τη συμπεριφορά σου σε κάθε περίσταση, συνυπολογίζοντας πάντα τη σχετικότητα των πραγμάτων, την άγνοια στην οποία είμαστε καταδικασμένοι, την αναπόφευκτη αυταπάτη μας και την περιπλάνησή μας στο χώρο-χρόνο.

Με το λάθος να είναι η φυσική μας κατάσταση, αφού όλα είναι πειραματισμός, εμπειρία και παρατήρηση, η αλήθεια αναγκαστικά ξαπλώνει στα πόδια της φαντασίας και της καρδιάς. Να εμπιστευτείς το άγνωστο, ενώ ένα άλλο κομμάτι μέσα σου αναζητεί ταυτότητα. Σημεία αναφοράς σε ένα κινητικό και διαρκώς μεταμορφούμενο κόσμο. Εκεί αγγίζει η ιδεολογία. Ο κανόνας. Οι πεποιθήσεις. Δηλαδή οι αυταπάτες.

Οι μόνες αξίες είναι της καρδίας , και η καρδιά λέει μόνο αυτό πάντα: «Όχι άλλη βία». Αλλά ο φόβος και η ανάγκη οδηγούν στον εγωισμό και το παιχνίδι χάνεται για πάντα. Παραδομένοι στα πάθη μας και τις εμμονές μας, χαμένος χωριστά ο καθένας στο δικό του ταξίδι, σκοντάφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο, τρομαγμένοι, κρυμμένοι ο καθένας στο ρόλο του.

Τίποτα δεν είναι αληθινό

«Όταν δεν υπάρχει γύρω μας τίποτα το αληθινό,
 πώς να υποψιαστούμε ότι όλα 
είναι ψεύτικα;»

    Δημήτρης Λιαντίνης