Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Πώς λειτουργεί ο κόσμος

Κυκλοφορεί: «Πώς λειτουργεί ο κόσμος», τέσσερα βιβλία σε ένα από τον Νόαμ Τσόμσκι. Πρόκειται για έναν τόμο στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί τέσσερα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα βιβλία του σημαντικού στοχαστή.

Για τον συγγραφέα: Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι επί μακρό χρονικό διάστημα ο εν ζωή συγγραφέας του οποίου τα κείμενα αναφέρονται πιο πολύ. Στη λίστα όλων των εποχών, είναι όγδοος στη σειρά (μετά τους Μαρξ, Λένιν, Σαίξπηρ, Αριστοτέλη, τη Βίβλο, τον Πλάτωνα και τον Φρόιντ).

Εξαιρετικά αγαπητός στο εξωτερικό, είναι μακράν ο πιο σημαντικός επικριτής των κοινωνικών δεινών στον κόσμο, αλλά στις ΗΠΑ οι πολιτικές του ιδέες βρίσκονται στο περιθώριο. Όντας κάτι σαν τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης στους σύγχρονους καιρούς, επιβεβαιώνει πράγματι το απόφθεγμα «Ουδείς προφήτης στον τόπο του».

Οι New York Times μπορεί να παραδέχονται απρόθυμα ότι «είναι, ομολογουμένως, ο πιο σημαντικός εν ζωή διανοούμενος», αλλά το λένε στο πλαίσιο της αποκήρυξης των πολιτικών ιδεών του. Σε άλλες χώρες είναι αστέρας των ΜΜΕ και οι αίθουσες των διαλέξεών του γεμίζουν ασφυκτικά, αλλά οι εμφανίσεις του στην αμερικανική τηλεόραση είναι ελάχιστες και πολύ αραιές. Το αποδεκτό φάσμα των απόψεων σταματά πολύ πριν φτάσει σ’ αυτόν.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν υπερήφανοι για τη γλώσσα τους!

Η ξενομανία, δηλαδή το να γοητευόμαστε από ο,τιδήποτε ξενόφερτο είναι μια μεγάλη και βαρειά νόσος των Νεοελλήνων. Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι η χρήση ξένων λέξεων αντί των ωραιοτέρων ελληνικών, από μια γλώσσα που είναι η μητέρα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών και όχι μόνο. Παράδειγμα, το «fame story» μας αρέσει, μας έλκει περισσότερο από τις λέξεις «φήμη και ιστορία», της οποίας πατέρες είναι ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης.

Γιατί Δεν Μου Αρέσω;

Μόνο το 5% των γυναικών παγκοσμίως νιώθουν άνετα να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «όμορφη» για τον εαυτό τους. Γιατί άραγε τόσες πολλές γυναίκες βλέπουν αρνητικά -ή σχεδόν αρνητικά- τον εαυτό τους και πώς μπορεί να αναστραφεί αυτό; Μια τέτοια φράση, όπως το «Δεν μου αρέσω», θα περίμενε κανείς να την ακούσει από μια γυναίκα που θα είχε μία αντικειμενικά κακή ή έστω μέτρια εμφάνιση. Ή και από έναν άνδρα, βέβαια, αν και συνήθως οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με την εμφάνισή τους και με τον βαθμό στον οποίο είναι ικανοποιημένες από αυτήν. Το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όμως, πολύ λίγο έχει να κάνει με αυτό που θα περιμέναμε ή θα φανταζόμασταν. 

Σύμφωνα με τις στατιστικές, μόνο το 17% των γυναικών είναι ευχαριστημένες με την εμφάνισή τους, και μάλιστα οι Ελληνίδες ανήκουμε στις μάλλον απογοητευμένες. Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου απίθανο η παραπάνω φράση να λέγεται τελικά πολύ συχνά. Τι συμβαίνει, όμως, και βλέπουμε γύρω μας όλο και περισσότερες εμφανίσιμες γυναίκες που αντί να λένε: «Μου αρέσω», και να χαμογελούν στον καθρέφτη τους, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσανασχετούν μπροστά στην εικόνα τους;

Η Αθήνα του 1920 (εικόνες)


Επί 30 χρόνια ο Μπουασονά φωτογράφιζε την Ελλάδα μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Μας άφησε έτσι πολύτιμες εικόνες από μια Αθήνα που είναι σήμερα άγνωστη σε πολλούς: μια πρωτεύουσα με ποτάμια, χωματόδρομους, νεοκλασικά αρχοντόσπιτα και φτωχικά λασπόσπιτα.

Το έργο του θεωρείται πρωτοποριακό και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Η οικογένειά του καταγόταν από τη νότια Γαλλία, από τη Λιβρώνα, ένα χωριό κοντά στη Μασσαλία. Τότε που στη Γαλλία το κλίμα για τους προτεστάντες είχε γίνει εχθρικό, οι πρόγονοί του - μαζί με πολλές άλλες οικογένειες - αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η καταγωγή της οικογένειας έκανε τον Φρεντ να πιστεύει πως ήταν απόγονος γενναίων Ελλήνων θαλασσοπόρων που είχαν εγκατασταθεί εκεί, κοντά στις εκβολές του Ροδανού. Ίσως το τελικό σίγμα που έχει στην πραγματικότητα το όνομά του Boissonnas να είναι απομεινάρι και δείγμα ενός Έλληνα χαμένου για την Ελλάδα, που όμως τη στήριξε σε όλη του τη ζωή, με πράξεις κυρίως και όχι μόνο με λόγια.

Κεραυνοβόλος έρωτας

Ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι περιγράφουν αυτό που νιώθουν όσοι κεραυνοβολούνται από έρωτα. Μια έλξη αστραπιαία που φέρνει κοντά δυο ανθρώπους αλλά πάντα τίθεται το ερώτημα, πόσο μπορεί να κρατήσει κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες θέλησαν να δώσουν την απάντηση και σε αυτό το... κρίσιμο ερώτημα.

Ερευνητές του University College στο Λονδίνο και του Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανγκ, σύμφωνα με το Onmed.gr, επέλεξαν 70 εθελοντές που μόλις είχαν κεραυνοβοληθεί από έρωτα και τους υπέβαλαν σε νευρολογικές εξετάσεις.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη προέκυψε ότι τα επίπεδα των ορμονών και ειδικά της τεστοστερόνης, στην πρώτη φάση του έρωτα ήταν ιδιαίτερα  αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τους 12 μήνες, όμως, άρχισαν να πέφτουν και στους 24 μήνες επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Απόλαυση κι Αποτοξίνωση στο μπάνιο σας

Καθαρίστε το σώμα και το δέρμα σας από τις βλαβερές τοξίνες που συσσωρεύονται καθημερινά και επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό. Το μπάνιο αποτοξίνωσης είναι καλό να γίνεται μια φορά τον μήνα, σε πολύ καθαρή, και απολυμασμένη μπανιέρα και φορώντας οποσδήποτε, το κάτω εσώρουχο σας. Επίσης πριν ξεκινήσετε πρέπει να έχετε κάνει ένα σχολαστικό ντουζ για να είναι το δέρμα σας καθαρό.

*Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό, σε θερμοκρασία που σας αρέσει και νιώθετε άνετα. Μην ρίξετε αφρόλουτρο.

*Ρίξτε στο νερό μια κούπα σόδα μαγειρικής και μια κούπα χοντρό ανθό αλατιού ή χοντρό αλάτι Ιμαλάιων, αλλά όχι άλατα.

Ρίξτε 3-4 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο όπως η λεβάντα που είναι πολύ χαλαρωτική ή τον μάραθο που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να παράγει κολλαγόνο.

Μείνετε στο νερό τουλάχιστον μισή ώρα, προσθέτοντας ζεστό νερό για να διατηρηθεί η θερμοκρασία, χαλαρώστε, ακούστε την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική ή απλώς αδειάστε το μυαλό σας από τις σκέψεις, για να αποβάλετε όλη την αρνητική ενέργεια, την κούραση και το άγχος.

Τα φρούτα είναι για να τρώγονται.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «BMJ» αυτήν την εβδομάδα επιβεβαιώνει μια κοινή γνώση, ότι η κατανάλωση φρούτων είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία, και αντικρούει μία άλλη, ότι ο χυμός φρούτων είναι εξίσου ωφέλιμος όσο το μη επεξεργασμένο υλικό, όπως γράφει το «Verge».

Αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες 187.382 ατόμων σε βάθος δεκαετιών, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η μεγαλύτερη κατανάλωση συγκεκριμένων ολόκληρων φρούτων συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση χυμού φρούτων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο».

Ο κομπασμός του «Ξερόλα»

Υποθέτω ότι όλοι έχουμε ακούσει τις περισπούδαστες εκφράσεις «…Tα έλεγα εγώ», «Αυτά εγώ τα είχα πει…», «Δεν στα ‘λεγα;». Αφομοιώνοντας τα κοινά χαρακτηριστικά στο προφίλ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κατά κόρον τις πιο πάνω εκφράσεις, καταλήγει κανείς στα εξής συμπεράσματα:

1. Συνήθως είναι τύποι που δεν κάνουν πολλά.
2. Πιθανόν πρόκειται για σχολιαστές ή παρατηρητές της ζωής και αρκούνται στο να τη σχολιάζουν.
3. Ίσως βάλουν καμιά "τρικλοποδιά" σε ένα νέο project, επαναπαυόμενοι σε μία - δύο εναλλακτικές θεωρίες για την αποτυχία του και στήνουν καρτέρι.
4. Εχουν άπλετο χρόνο, αλλά θα σου περιγράψουν τη ζωή τους ως πολυάσχολη, συγκρινόμενη με του πρωθυπουργού μιας χώρας.
5. Παραπονιούνται για καθετί στραβό, αλλά είναι οι πρώτοι που το διατηρούν.
6. Είναι πεσιμιστές και,
7. Υπερφίαλοι. Λένε, λένε, λένε…
8. Αγαπημένη τους λέξη ... ΘΑ

Όρθιες Σκέψεις

Μου αρέσουν οι όρθιες σκέψεις
Σαν τις κολώνες στιβαρές
κρατούν στο επιστύλιο ολόκληρους ναούς
και μεγαλοπρεπή οικοδομήματα

Αλλά ξεχνάμε πως αντίθετα με τις κολώνες
εμείς έχουμε το σαράκι που ροκανίζει από μέσα
και δεν είναι μολύβι, όχι
είναι εύπλαστος μυελός
ζεστός χυλός που τη ζωή κραδαίνει
ζεστός χυμός που τη ζωή γεννά.

Μα κείνη σαν κορίτσι που κρυφτό παίζει
κρύβεται χαχανίζοντας σε μικροσκοπικούς μαιάνδρους
κι έπειτα λέει «Φτου!» και βγαίνει
από μια γωνιά που δεν περίμενες
σου βγάζει γλώσσα και πετιέται αλλού.

Σκέψου μονάχα πόσα κτίρια έχουν πέσει
κι ας μείναν όρθιες οι κολώνες

(ΑΠ)ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Ήρθαν εδώ απρόσκλητοι, παράνομοι...

Ύστερα κατάφεραν και νομιμοποιήθηκαν...

Ύστερα απαίτησαν: "Θέλουμε τζαμιά!"...

Ύστερα άρχισαν να μουρμουρίζουν: "Οι γυναίκες σας ντύνονται σαν πόρνες κι εσείς είστε άπιστοι που τρώνε ακάθαρτα ζώα και πίνουν αλκοόλ!"...

Αύριο θα ανατινάζονται στους δρόμους, σαν πασχαλινές στρακαστρούκες, φωνάζοντας: "Αλλάχ ακμπάρ! Θάνατος στα άπιστα σκυλιά!"...

Κι εγώ, για να μη με πουν ξενόφοβο και ρατσιστή, πρέπει να ανεχτώ αυτή τη μισαλλόδοξη και φασιστική συμπεριφορά μέσα στην ίδια μου τη χώρα!

Η ζωή είναι η ζεστή σοκολάτα.

Μερικοί απόφοιτοι, επιτυχημένοι επαγγελματίες πλέον, αναπολούσαν το παρελθόν σε μία «γιορτή σχολικής επανένωσης».  Θυμήθηκαν ένα αγαπημένο τους καθηγητή, συνταξιούχο πλέον που ήταν πάντα για αυτούς πηγή έμπνευσης και στοχασμού.

Αποφάσισαν λοιπόν να τον επισκεφτούν. Ηταν πράγματικά μια όμορφη συνάντηση γεμάτη συγκίνηση και όμορφα συναισθήματα.

Όνειρα, Μια Δεύτερη Ζωή

Όταν ονειρευόμαστε, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί κανονικότατα σαν να δέχεται αληθινά ερεθίσματα, και δίνει στους επιστήμονες την εικόνα ενός εγκεφάλου που βλέπει, ακούει, οσμίζεται, γεύεται, πιάνει, κινείται, κλπ, και επεξεργάζεται πληροφορίες σαν να τις δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, με τη διαφορά ότι το σώμα κοιμάται και τίποτε από όλα αυτά δεν παρατηρείται να συμβαίνει σε αυτήν την πραγματικότητα.

Έχουμε έναν δεύτερο μυστηριώδη εαυτό, ο οποίος ζει κανονικά σε έναν παράλληλο κόσμο, τον κόσμο των ονείρων: ένα ολόκληρο εναλλακτικό σύμπαν. Μια μυστηριώδης ονειρική γεωγραφία που το πανόραμά της ξανοίγεται μέσα μας.