Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ένα πέρασμα γι' αλλού

Φαντάσου ένα όμορφο τοπίο. Ο ήλιος λάμπει, ο ουρανός γαλάζιος, τα δέντρα καταπράσινα, τα πουλιά κελαηδούν, ένα ρυάκι κυλάει, λουλούδια, πεταλούδες φτερουγίζουν, μια υπέροχη θέα πέρα στον ορίζοντα, άνθρωποι που χαμογελούν, μια απόμακρη μελωδία, χρώματα, μικροί δρόμοι που οδηγούν σε άλλα όμορφα τοπία. Και, ανάμεσα σε όλα αυτά, κρυμμένη μέσα στο τοπίο, η μαύρη είσοδος μιας σπηλιάς. Κρυμμένη μέσα σε όλη αυτήν τη φωτεινή ομορφιά, μια μαύρη τρύπα. Η είσοδος για έναν άλλο κόσμο.

Φαντάσου τον εαυτό σου να εντοπίζει μέσα στην πολύχρωμη πολυπλοκότητα του τοπίου αυτήν την κρυφή μαύρη παρένθεση, και φαντάσου τον εαυτό σου να πλησιάζει προς τα εκεί, να στέκει λίγα μέτρα μακριά από αυτήν την πύλη, μια πύλη που δεν γνωρίζεις που οδηγεί.

Ένα πέρασμα για αλλού. Κρύος αέρας έρχεται από εκεί μέσα. Δεν υπάρχει τίποτε εκεί μέσα για σένα, δεν βλέπεις τίποτε, μόνο το σκοτάδι. Κοιτάς πίσω σου το πολύχρωμο φωτεινό και όμορφο τοπίο, κοιτάς μπροστά σου και βλέπεις την είσοδο του σκοταδιού. Συνειδητοποιείς αυτήν την παραφωνία, αυτήν την παρένθεση, αυτήν την μουτζούρα πάνω στον πίνακα της πραγματικότητας. Μια μαύρη τρύπα. (Μια σκοτεινή τρύπα που θυμίζει την τρύπα απ’ όπου ήρθαμε στον κόσμο και την τρύπα στην οποία θα καταλήξουμε όταν φύγουμε από τον κόσμο).

Το δίλημμα των φυλακισμένων

«Νομίζετε ότι ο πρωθυπουργός έχει την παραμικρή εξουσία; Ξυπνήστε, η αληθινή εξουσία είναι το Καρτέλ! Είναι η Microsoft, η Google, η Nestle, η Coca Cola, η Wal-Mart, η Monsanto, η Toyota, η Siemens, η ΑΒΒ, η Exxon, η Shukori, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank, η Royal Dutch Shell, η Astra Zeneca, η Sanofi-Aventis και όλες οι άλλες πολυεθνικές.

Ορίστε, αυτή είναι η αληθινή κυβέρνηση του πλανήτη. Όταν συγκεντρώνονται κάθε τρείς μήνες, οι «προτάσεις συντονισμού», στις οποίες συμφωνούν, είναι πολύ πιο σημαντικές από όλα τα κυβερνητικά διατάγματα. Προτάσεις ... Είναι για γέλια.

Δεν είναι παιδί. Είναι κορίτσι!

Όπως δεν ξέρετε, παίδες μου αγαπημένοι, αυτήν την εποχή κρατάω ένα παιδί (δηλαδή, τι παιδί; Κορίτσι είναι, που λέει και η γιαγιά του η κυρία Μόρφω). Για τα προς το ζην, ξέρετε. Τώρα τι ζην μπορεί να εξασφαλίσει το 350άρι που παίρνω, μόνο η Πολυάννα μπορεί να δώσει ικανοποιητική απάντηση. Τες πα. Πάω λοιπόν κάθε πρωί στις 07:30 που την κάνουν οι γονείς απ΄ το σπίτι και μένω μέχρι τις 5 που γυρνάν επιτέλους κατευχαριστημένοι που ξεφορτώθηκαν το παιδί τους (Τι παιδί; Κορίτσι είναι) για 9 ώρες στα χέρια μιας ηλίθιας (εμού) που μετά της παίρνει άλλες 9 ώρες για να πάψει να μιλάει σαν τη Μιλούπα.

Σήμερα, 18 Νοεμβρίου 2013, η ηλίθια (εγώ, δηλαδή. Το εξηγώ γιατί κι εσείς που διαβάζετε μια ηλίθια, δεν θα είστε και αϊνστάινδες) ζήτησε από τη γιαγιά του την κυρία Μόρφω να έρθει για ένα δίωρο στο σπίτι να απασχολήσει το παιδί όσο η ηλίθια (εγώ πάλι, μην ξεχνιόμαστε) θα τελείωνε ένα essay που πρέπει να παραδώσει στον καθηγητή της (να και κάτι άλλο που δεν ξέρετε: κάνω ένα εξ αποστάσεως course στη χημεία) Μη με ρωτήσετε γιατί. Δεν ξέρω.

Αδυνατίστε με μαστίχα Χίου

Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης εξέτασαν κατά πόσο το μάσημα μαστίχας μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και κατ’ επέκταση βραχυπρόθεσμα την πρόσληψη ενέργειας.

Εξήντα υγιείς ενήλικες με φυσιολογικό βάρος συμμετείχαν στην μελέτη, στην οποία εξετάστηκε αν το μάσημα μαστίχας, μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση φαγητού στο επόμενο γεύμα ή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μεταγευματικά, η πείνα αυξάνονταν όσο περνούσε η ώρα και η επιθυμία κατανάλωσης γλυκών ή αλμυρών σνακ επίσης αυξάνονταν κατά το απόγευμα. 

Ωστόσο, τα άτομα που μασούσαν μαστίχα για 1 έως 2 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα, είχαν μικρότερη πείνα το απόγευμα, λιγότερη τάση και επιθυμία να καταναλώσουν κάποιο γλυκό σνακ, ενώ δεν επηρεάστηκε η επιθυμία κατανάλωσης αλμυρού σνακ.

Συνολικά όμως βρέθηκε, ότι τα άτομα που μασούσαν μαστίχα, μετά το κυρίως γεύμα προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα και στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Γιατί έχουμε 5 δάχτυλα σε κάθε χέρι

Κοιτάζοντας τα χέρια και τα πόδια μας, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχουμε ακριβώς πέντε δάχτυλα σε κάθε άκρο; Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με 10 δάχτυλα στα πόδια και 10 δάχτυλα στα χέρια τους. Γιατί όμως;

Σε κάθε γενιά, συμβαίνει μια μετάλλαξη, αν κάτι είναι χρήσιμο, μεταφέρεται στην επόμενη γενιά. Αυτό εξηγεί την παρουσία ενός άνδρα με 10 δάκτυλα στα χέρια και 10 στα πόδια - είναι ο αριθμός πιο βολικός για τον άνθρωπο.  Όλα πρέπει να γίνουν αρμονικά για να εξασφαλίσει ότι το σώμα μας θα λειτουργεί εύκολα και σωστά. Αυτοί που γεννιούνται με επιπλέον δάχτυλα, είναι δεδομένο ότι το DNA τους δεν είναι και τόσο σωστό ως προς το να είναι ανθρώπινο, έχει υποστεί ζημιά.

Στα ζώα και έντομα της φύσης: Υπάρχουν έντομα με 6 πόδια, και η αράχνη έχει 8 αυτή είναι και η σωστή ποσότητα, έτσι ώστε να μπορούν κανονικά να υπάρχουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σκύλος έχει 4 πόδια, όχι 5, ή 6. Υπάρχει και η θεωρία ότι το σύστημα των Δεκαδικών υπάρχει ακριβώς από το γεγονός ότι έχουμε 10 δάχτυλα. Αν είχαμε 6 ή 8 δάχτυλα, το σύστημα θα μπορούσε πιθανότατα να είχε αλλάξει. Η συμμετρία της φύσης είναι από μόνη της ένα πολύπλοκο "θαύμα". Υπάρχει μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση.

Πες κι ένα ευχαριστώ

Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάνει κάποιος σπουδές ή σεμινάρια συμβουλευτικής σχέσεων για να ανακαλύψει τρόπους που ομορφαίνουν καθημερινά την επαφή με τον/την σύντροφό του. Γιατί δηλαδή τα αυτονόητα να χρειάζονται τεχνάσματα για να μπουν σε λειτουργία; 

Εκτός από την καλή επικοινωνία και το απολαυστικό σεξ υπάρχουν λέξεις, αγγίγματα, ματιές, χαμόγελα που γλυκαίνουν τη σχέση και τη δυναμώνουν. Απλά και ωραία πράγματα. Λίγα λεπτά να διαθέσει κάποιος για να σκεφτεί τι είναι αυτό που θα χαροποιήσει τον άνθρωπο που αγαπά και θα βρει χίλιες δυο ιδέες. Για παράδειγμα…

Μην ξεχνάς να λες «ευχαριστώ» (όχι ψεύτικο αλλά από καρδιάς) για οτιδήποτε φαινομενικά ασήμαντο σου προσφέρει καθημερινά. Ο άντρας δεν είναι κακό να λέει ένα «ευχαριστώ» στη γυναίκα του, μόλις τελειώσει το φαγητό του, και ένα – παραδοσιακό – «γεια στα χέρια σου», που σίγουρα θα την χαροποιήσει κάνοντάς την να αισθάνεται σημαντική και απαραίτητη. Και γιατί όχι, πού και πού να κάνει ένα τρυφερό χειροφίλημα. 

Αντίστοιχα η γυναίκα δεν είναι τρομερό να λέει ένα «ευχαριστώ» ή «γεια στα χέρια σου», όταν ο άντρας της αλλάζει μια λάμπα, διορθώνει κάποια ζημιά, κάνει οποιαδήποτε δουλειά στο σπίτι. Και επιπλέον να τον επιβραβεύει με ένα φιλί. Ο ένας προσφέρει στον άλλο με τον τρόπο του και αυτό πρέπει να εκτιμάται και από τις δύο πλευρές.

Οι Συνήθειες των τυχερών ανθρώπων

Έχουμε την τάση να θεωρούμε την τύχη ως μια ακαθόριστη δύναμη καλοσύνης που έρχεται από το σύμπαν. Μερικές φορές τα πράγματα είναι όντως έτσι, όμως πολλά πράγματα που χαρακτηρίζουμε «μοιραία» μπορεί να μην οφείλονται στην τύχη. Αντιθέτως, είναι το άμεσο αποτέλεσμα των πράξεών μας. Ακόμη και για να κερδίσουμε το λαχείο, άλλωστε, πρέπει πρώτα να αγοράσουμε το λαχνό.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερά συμπεριφέρονται διαφορετικά από όσους πιστεύουν πως είναι άτυχοι. Η τύχη δεν είναι πορεία ζωής αλλά στάση ζωής, την οποία μπορούμε να αλλάξουμε. Μάθετε πώς σκέφτονται οι τυχεροί άνθρωποι και δείτε τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτούς. 

1. Εκμεταλλεύονται σωστά το χρόνο: Αδράξτε τη μέρα, γιατί ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Οι τυχεροί άνθρωποι κάνουν το χρόνο σύμμαχό τους και δεν αφήνουν τις ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας.

Τα ζώδια στην αρχαία Ελλάδα

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ή ακόμα και αποδείξεις, πως αυτό που σήμερα ονομάζουμε αστρολογία, ήταν παραδεκτή έστω σε ορισμένους μυημένους κύκλους και, ίσως, σε κάποια Μυστήρια.

Εν τω μεταξύ, αν και ο Θεόφραστος διευκρινίζει πως «οι Στωικοί, και ειδικά ο Ποσειδώνιος, είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή της αστρολογίας στην Ελλάδα» από τους Χαλδαίους, είμαστε σε θέση να επισημάνουμε, πως η αστρολογία ήταν γνωστή μερικούς αιώνες πιο νωρίς, αφού στους Ορφικούς Ύμνους διαβάζουμε ότι οι «αστερισμοί ορίζουν το πεπρωμένο, ρυθμίζουν τη μοίρα αλλά και τη ζωή των ανθρώπων».

Ο Ησίοδος, μάλιστα, πολύ πριν τους Στωικούς, συνιστούσε (εκείνη την εποχή) «οι γάμοι να γίνονται όταν ο πλανήτης Δίας είναι στο ζώδιο των Ιχθύων». Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης και ο μεταγενέστερος μεγάλος γιατρός Γαληνός αναφέρουν τις επιρροές που δεχόμαστε από την κίνηση ορισμένων άστρων και πλανητών, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων.

Μέχρι τον προπάππο του

Μέχρι τον προπάππο του (ισπανικά: Asta su abuelo) είναι το τριακοστό ένατο (39ο) από τη σειρά 80 χαρακτικών Τα Καπρίτσια (Los Caprichos) του Ισπανού καλλιτέχνη Φρανθίσκο Γκόγια. Ο Γκόγια δημιούργησε τα χαρακτικά αυτά κατά τα έτη 1797 και 1798, και τα δημοσίευσε σαν μία συλλογή έργων το 1799. 

Περιγράφοντας αυτή τη σειρά έργων, ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι απεικονίζει τις αμέτρητες ιδιορρυθμίες και ανοησίες που υπάρχουν σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία, και τις κοινές προκαταλήψεις και τις παραπλανητικές πρακτικές που τα έθιμα, η αμάθεια, ή η ιδιοτέλεια τις έχουν καταστήσει συνήθεις.

Το αντικείμενο του έργου: Κατά τη χρονική περίοδο που έζησε ο Γκόγια στην Ισπανία ήταν ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο των ιδαλγών (hidalgos). Κατά λέξη hidalgo σημαίνει γιος κάποιου (hijo de algo). Το γεγονός ότι κάποιος μπορούσε να αναφέρει τα ονόματα ορισμένων προγόνων του, αρκούσε για να θεωρηθεί αυτομάτως μέλος μιας, κατώτερης έστω, αριστοκρατίας και του έδινε την απαραίτητη δικαιολογία για να μην εργάζεται-τουλάχιστον χειρωνακτικά.