Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Παραμύθια: Θησαυρός ή εχθρός;

 Το πιο ισχυρό όπλο των γονέων απέναντι στα παιδιά, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, διαφόρων ειδικοτήτων, που ασχολούνται με παιδιά είναι τα παραμύθια.

Ηρεμούν το παιδί, το νουθετούν και ενίοτε οι ήρωες των, χρησιμεύουν ως παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή για το παιδί. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ ποιες είναι ακριβώς οι συνέπειες του κάθε παραμυθιού για το ίδιο το παιδί, που ακούει την ιστορία και όχι για το γονιό που την εξιστορεί;

Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει πολύς λόγος για τα παραμύθια και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η πιο σημαντική είναι πως, το παραμύθι βοηθά στην συγκέντρωση και εστίαση της προσοχής του παιδιού, στη ροή της ιστορίας. Ως εκ τούτου, καταλαβαίνουμε πόσο βοηθούν παιδιά με διάσπαση προσοχής, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική.

Επιπλέον, το παραμύθι περνάει μηνύματα στα παιδιά, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο, καθώς η συμβουλή περνιέται από το γονιό ως μέρος της ιστορίας, αναιρώντας κάθε αντίδραση από μέρος του παιδιού. Επιπροσθέτως, το παιδί, ως επί το πλείστον, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της ανυπακοής του ήρωα στο γονιό, γεγονός που αποτρέπει το ίδιο να πράξει ανάλογα (πχ. Η κοκκινοσκουφίτσα δεν άκουσε τη μητέρα της, με άσχημες συνέπειες).

Η Ανασφάλεια στη Σχέση «Ρίχνει» Το Ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσοι αμφιβάλλουν διαρκώς για το σύντροφό τους καταπονούν τον οργανισμό τους και είναι πιο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις. Τα ερωτηματικά που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια σχετικά με την ειλικρίνεια, την πίστη και τα συναισθήματα του συντρόφου μας μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. 

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρέφουν συνεχώς αμφιβολίες ή νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον της σχέσης τους και συνεπώς για τα αισθήματα του άλλου βλάπτουν τον εαυτό τους, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί.

8 διατροφικές αλήθειες που δεν γνωρίζατε!

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με την υγιεινή διατροφή και μπορείτε να διαλέξετε τις καλύτερες τροφές. Μάλλον κάνετε λάθος! Διαβάστε 8 διατροφικές αλήθειες, που θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε!
  
1. Τα φαγητά με την ένδειξη «χωρίς λιπαρά τρανς» μπορούν νόμιμα να περιέχουν μικρές ποσότητες
Αυτό σημαίνει ότι, αν τρώτε πολλά φαγητά χωρίς λιπαρά τρανς, μπορεί τελικά να προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες λιπαρών.
  
2. Ο ντεκαφεϊνέ καφές δε σημαίνει ότι δεν έχει καφεΐνη.
Οι περισσότεροι ντεκαφεϊνέ καφέδες στην πραγματικότητα έχουν καφεΐνη.

22 καυτά ζητήματα πριν από το γάμο

Τι συζητούν συνήθως τα ζευγάρια πριν από το γάμο τους; Λεπτομέρειες για την τελετή, πλάνα για το ταξίδι του μέλιτος, ίσως και τα σχέδια για την απόκτηση του πρώτου παιδιού. Κακώς. Αν αφιέρωναν λίγο χρόνο σε ποιο σημαντικά ζητήματα, θα φρόντιζαν για την οικογενειακή ευτυχία τους.

Στην καθημερινότητα του ζευγαριού, δεκάδες ασήμαντες αφορμές μπορεί να προκαλέσουν καβγά, που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε... τρικούβερτος, βγάζοντας στην επιφάνεια πιο σοβαρά ζητήματα. Από τη σακούλα των σκουπιδιών μέχρι την οδοντόκρεμα και από τη θέση του τηλεκοντρόλ ως το κρεβάτι που παραμένει άστρωτο. Για αυτό η Huffington Post κατάρτισε μία λίστα με τα 22 καυτά ζητήματα στα οποία πρέπει να συμφωνήσει ένα ζευγάρι πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

1. Γάτα, σκύλος ή και τα δύο;
2. Κρύα πίτσα: ναι ή όχι ;
3. Είναι αποδεκτό το άνοιγμα των δώρων όταν φτάνουν ή πρέπει να περιμένει κανείς ως την ημέρα γενεθλίων ή των Χριστουγέννων;
4. Τα βρώμικα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων με τη λαβή προς τα επάνω ή προς τα κάτω;

Αυτο το ξέρατε?

Αν λατρεύετε να μαθαίνετε τις πιο «άχρηστες», αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε και μετά να... κάνετε επίδειξη γνώσεων, τότε ένας δαιμόνιος Βρετανός παρουσιαστής και παραγωγός, ο John Lioyd ικανοποίησε αυτή την ανάγκη.

Ο δημοφιλής δημοσιογράφος συνέλεξε ένα σωρό παράξενα και θαυμάσια γεγονότα που αποτελούν ήδη τον πυρήνα ενός βιβλίου με τίτλο: «1,339 QI Facts To Make Your Jaw Drop», που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία.

Ιδού ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες «άχρηστες» πληροφορίες:

* Το πρώτο ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ ξεκίνησε από εγκληματική οργάνωση.
* Οι γυναίκες φαίνονται πιο γερασμένες τις Τετάρτες στις 3.30 μ.μ.
* Η Αγκάθα Κρίστι ήταν δεινή σέρφερ.
* Υπάρχει τόση μεγάλη ποσότητα άνθρακα στον οργανισμό μας, ώστε μπορούν να παραχθούν 9.000 μολύβια.

Πως φαντάζονταν τη ζωή στο μέλλον το 1910

Στον 21ο αιώνα, την εναέρια κυκλοφορία θα ρυθμίζουν ιπτάμενοι τροχονόμοι, οι πυροσβέστες θα φορούν ...φτερά νυχτερίδας προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά στους ουρανοξύστες, τα άλογα θα είναι υπό εξαφάνιση που οι άνθρωποι θα πληρώνουν για να τα βλέπουν και ο παραδοσιακός κουρέας θα αντικατασταθεί από ρομπότ.

Κάπως έτσι φαντάζονταν τη ζωή στο πολύ μακρινό μέλλον, το 2000, οι άνθρωποι που ζούσαν στο 1910. Ο Γάλλος σκιτσογράφος και οραματιστής, Villemard κατέγραψε με το πενάκι του καθημερινές σκηνές από το άγνωστο για εκείνον μέλλον.

Εσυ τι προτιμάς;

Οι πλούσιοι άνθρωποι έχουν μικρές τηλεοράσεις και μεγάλες βιβλιοθήκες, ενώ οι φτωχοί άνθρωποι έχουν μικρές βιβλιοθήκες και μεγάλες τηλεοράσεις.

Zig Ziglar

Η Δύναμη του Τώρα

Η λέξη "Ύπαρξη" δεν εξηγεί τίποτε, αλλά ούτε και η λέξη "Θεός". Η Ύπαρξη, ωστόσο, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ανοιχτή έννοια. Δε μειώνει το άπειρο αόρατο σε μια πεπερασμένη οντότητα. Είναι αδύνατον να σχηματίσεις μια νοητική εικόνα της Ύπαρξης. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει την αποκλειστική κατοχή της. Είναι η ίδια σου η ουσία και σου είναι άμεσα διαθέσιμη, όπως η αίσθηση της παρουσίας σου, η συνειδητοποίηση του Είμαι που προηγείται του "είμαι ετούτο" ή "είμαι εκείνο". Έτσι, από τη λέξη "Ύπαρξη" μέχρι το βίωμα της Ύπαρξης, η απόσταση είναι ένα μικρό μόνο βήμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το βίωμα αυτής της πραγματικότητας;

Η ταύτιση με το νου σου, που κάνει τη σκέψη να γίνεται ψυχαναγκαστική. Το να μην μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι είναι ένα φριχτό βάσανο, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε, γιατί όλοι υποφέρουμε απ’ αυτό κι έτσι το θεωρούμε φυσιολογικό.

Αυτός ο αδιάκοπος νοητικός θόρυβος σε εμποδίζει να βρεις τη σφαίρα εκείνη της εσωτερικής ησυχίας που είναι αδιαχώριστη από την Ύπαρξη. Δημιουργεί επίσης έναν ψεύτικο εαυτό, κατασκευασμένο από το νου, που ρίχνει μια σκιά φόβου και πόνου. Όλα αυτά θα τα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα.

Η Δημιουργικότητα του Χάους

Πως κατάφεραν οι άνθρωποι να φτιάξουν το πρώτο βέλος, τον τροχό, τις πρώτες ζωγραφιές των σπηλαίων;  Πως μπόρεσε ο Νιλς Μπορ να ανακαλύψει τις θεωρίες του, ο Τέσλα, ο Μπρούνο, ο Πυθαγόρης; Πως μπόρεσε ο Μότσαρτ, ο Βάγκνερ, ο Μπετόβεν  να γράψουν  τα κοντσέρτα τους; Τι γίνεται όταν έχουμε μια πρωτότυπη σκέψη; Ποιά είναι η φύση της δημιουργικότητας. Υπάρχει κάτι ή υπάρχει τίποτα;

Το Χάος μας λέει πως αυτό που δημιουργεί είναι το ίδιο το Χάος. Ο κατεργάρης. Αυτός που αγνοώντας την λογική, τους κανόνες, πηγαίνοντας κόντρα στις δομές δημιουργεί. Δημιουργεί τις δημιουργίες. Ο κατεργάρης είναι ο Δημιουργός. Ο κατεργάρης εν δράσει είναι αυτό που αποκαλείς θεό.

Όλως παραδόξως (!) οι απόψεις των νεοσύστατων επιστημών της Κβαντικής και του Χάους, αντανακλούν τις πνευματικές αρχές, των αρχαιότερων πολιτισμών του γνωστού κόσμου. Πνευματικών μυθικών κόσμων, χρυσών αιώνων γνώσης και σοφίας ανώτερων πνευματικών όντων και πολιτισμών. Αυτό δεν σημαίνει πως ξαφνικά οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι νέο ή διαφορετικό από αυτό που όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι όλων των πολιτισμών είπαν μη εξαιρουμένου του «σωματιδιου του θεού» (!!!)