Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Άλλαξε...Κι ο κόσμος θ΄ αλλάξει!

Εκεί έξω βρίσκεις τον δικό σου κόσμο, τον κόσμο που έχτισες, που ονειρεύτηκες. Έξω βρίσκεις εσένα!

Πήγαινε να δεις ποιος είσαι. Θα ανακαλύψεις ότι οι άλλοι είναι η αντανάκλαση της εικόνας του ψέματος που έχεις μέσα σου, του συμβιβασμού, της άγνοιάς σου…

Άλλαξε… Κι ο κόσμος θ΄ αλλάξει!

 Elio D” Anna

Πώς η οικονομική ανάπτυξη στράφηκε κατά της ζωής

Η απεριόριστη ανάπτυξη είναι μιαφαντασίωση των οικονομολόγων, των επιχειρηματιών και των πολιτικών. Θεωρείται συνώνυμο της προόδου. Το «ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» (ΑΕΠ) που δήθεν μετράει τον πλούτο των εθνών, αναγορεύτηκε στο ισχυρότερο δεδομένο και την κυρίαρχη έννοια της εποχής μας. Αλλά η οικονομική μεγέθυνση κρύβει τη φτώχεια που προκαλεί λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, που με τη σειρά της στερεί από τις κοινότητες τα μέσα να καλύπτουν μόνες τις ανάγκες τους.

Η έννοια της ανάπτυξης δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος να κινητοποιηθούν πόροι και άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Β” παγκοσμίου πολέμου. Το ΑΕΠ βασίζεται σε ένα τεχνητό και πλασματικό κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο αν καταναλώνεις ό,τι παράγεις, δεν παράγεις τίποτα. Στην πραγματικότητα η «ανάπτυξη» μετράει τη μετατροπή της φύσης σε λεφτά και των φυσικών πόρων σε εμπορεύματα.

Η «διεστραμμένη» ταινία

Είπε το μυρμήγκι: «Ολοένα γυρνάμε από εδώ και από εκεί / και το μόνο που έχουμε βρει / είναι πως η άλλη πλευρά δεν είναι εκεί». Ο Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους γεννήθηκε το 1790 στη Γερμανία και πέθανε το 1868. Εμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός από πατέρα και ύστερα από οικογενειακές πιέσεις άρχισε να σπουδάζει νομικά αλλά σύντομα, στη μέση του πρώτου έτους κιόλας, άλλαξε πεδίο σπουδών και ξεκίνησε στα Μαθηματικά.

Οταν τελείωσε, συνέχισε πανεπιστημιακή καριέρα στα Μαθηματικά αλλά και στην Αστρονομία. Το 1858 παρουσίασε τη «Λωρίδα Μέμπιους» με την παράδοξη παρατήρηση ότι πρόκειται για μια επιφάνεια με μία μόνο πλευρά. Εννοώντας ότι αν το ένα άκρο μιας ταινίας το γυρίσουμε κατά 180 μοίρες και το κολλήσουμε στο άλλο άκρο προκύπτει μια ταινία, η οποία φέρει το όνομά του, Μέμπιους. Για να καταλάβουμε την ιδιορρυθμία της, ο συγγραφέας Κλίφορντ Πικόβερ έχει στο βιβλίο του μια εικόνα όπου δύο καλλιτέχνες προσπαθώντας να βάψουν τη μία όψη της ταινίας κόκκινη και την άλλη πράσινη συναντούν δυσκολία.

Κεφαλόποδα «Aν ξέραμε τι τρώμε...»

Υπάρχει η γνωστή και στερεότυπη φράση «αν ξέραμε τι τρώμε...», με την έννοια «πόσο άσχημο είναι αυτό που καταλήγει στο στομάχι μας...». Η ίδια όμως φράση μπορεί να γίνει κατανοητή και με ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα. Με την έννοια του «αν ξέραμε ποιον τρώμε...». 

Αν ξέραμε δηλαδή πόσο σοφά διαμορφωμένο μέσα από το εργαστήριο της εξέλιξης μπορεί να είναι κάτι που το κάνουμε εμείς απλά μια μπουκιά. Δεν τα γράφω αυτά για να κόψω την όρεξη κανενός αναγνώστη, αλλά μερικές φορές μια τέτοια γνώση προφυλάσσει και από άστοχες δίαιτες, θεραπείες και φαρμακο-ιδεοληψίες.

Διατροφή και αυτοέλεγχος

Τον τρόπο για να διατηρεί κανείς τον αυτοέλεγχό του αποφεύγοντας τις ατασθαλίες στη διατροφή, βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ για να αποφύγει κανείς τις περιττές θερμίδες θα πρέπει απλώς να προσέχει με ποιες τροφές ξεκινά το γεύμα του.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ξεκινώντας κανείς με υγιεινές τροφές όπως το γιαούρτι και τα φρούτα, βοηθά τον εαυτό του να αντισταθεί στους πειρασμούς, επειδή οι ανθυγιεινές τροφές του φαίνονται λιγότερο δελεαστικές.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μπουφές, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου συνήθως καλύπτεται από τα πρώτα φαγητά που βλέπει κανείς μπροστά του, άρα αν αυτά είναι ανθυγιεινά θα είναι περισσότερες και οι θερμίδες που περιέχουν.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι αρχίζουν το γεύμα τους με υγιεινές τροφές παίρνουν λιγότερες θερμίδες κατά 31%.

Πόσα μικρόβια φιλοξενεί η οδοντόβουρτσα σας;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μια πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών; Γνωρίζετε ότι η οδοντόβουρτσα σας μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 100 εκατομμύρια βακτήρια; Ξέρετε κάθε πότε πρέπει να την αλλάξετε και ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να τη φυλάξετε;

Η οδοντόβουρτσα σας είναι γεμάτη μικρόβια, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας του Μάντσεστερ. Έχουν διαπιστώσει ότι μια εκτεθειμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων του βακτηρίου E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, και του σταφυλόκοκκου, βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος. Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν τρόποι προστασίας.

Στόμα γεμάτο μικρόβια. ''Το στόμα μας φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες μικροοργανισμούς'', λέει ο Gayle McCombs, RDH, MS, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Στοματικής Υγιεινής στο πανεπιστήμιο Old Dominion. ''Αυτό ωστόσο δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Τα προβλήματα ξεκινούν μόνο όταν διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα μας'', λέει ο McCombs.

Arthur Clarke: Θα εργαζόμαστε με τις πυτζάμες μας

Ο Σ.Α.Κλαρκ προέβλεψε ότι κάποια μέρα θα εργαζόμαστε με τις πυτζάμες μας. Ο πασίγνωστος Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας είχε διορατικές ικανότητες όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας, αφού σε ένα βίντεο του BBC 50 χρόνια πριν προέβλεψε με ακρίβεια το πώς η τεχνολογία θα άλλαζε τη ζωή στο .. μέλλον.

Περιέγραφε πώς θα είναι οι πόλεις, πώς η ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες θα επηρεάσει την εργασία και πώς στο «μέλλον» δε θα είναι απαραίτητο ο ασθενής και ο ιατρός να βρίσκονται στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Δείτε το video και θα καταλάβετε:

Η τηλεόραση καταστρέφει το μυαλό του τηλεθεατή

Όσο εξελίσσεται η κοινωνία, εξελίσσονται και οι μέθοδοι χειραγώγησής της. Ο έλεγχος δεν συνίσταται πια στο να μας ωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά στο να ωθούμαστε μόνοι μας σε αυτές. 

Ο Jean Bodrillard επισημαίνει ότι η τηλεόραση συνιστά τον κοινωνικό έλεγχο μέσα στο σπίτι, όχι κατ’ ανάγκην σαν κατασκοπευτικό όργανο αλλά κάτι περισσότερο από αυτό. Εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι δεν θα μιλούν πλέον μεταξύ τους. Θα είναι οριστικά απομονωμένοι μπροστά σε δηλώσεις χωρίς απόκριση.