Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΟΧΙ δεν τα ξέρουμε όλα

> Υπάρχει θεός; Δεν έχουμε καμία τελεσίδικη λογική απόδειξη για την ύπαρξη θεού ή θεών. Όλες οι αποδείξεις καταρρίφθηκαν από τον Κάντ κι έκτοτε δεν αναβίωσε καμία. Οι αποδείξεις αναφέρονταν στην παραδοσιακή έννοια του θεού όπως την διαμόρφωσαν οι μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες

Σύμφωνα με αυτές ο θεός ήταν ο δημιουργός του κόσμου, άναρχος, παντοδύναμος και πανάγαθος. Το ερώτημα αν υπάρχει κάποια αφηρημένη κοσμολογική δύναμη, απρόσωπη και αδιάφορη προς τα ανθρώπινα (όπως έλεγε ο Επίκουρος) ανήκει στο χώρο των φυσικών επιστημών – αλλά ούτε από εκεί έχει προκύψει κάποια ένδειξη.

Πόσο κοστίζει η Αλήθεια;

"Ο άνθρωπος περπατούσε σ' εκείνα τα σοκάκια της επαρχιακής πόλης. Είχε χρόνο και γι' αυτό κοντοστεκόταν για λίγο μπροστά σε κάθε βιτρίνα, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε πλατεία. Στρίβοντας σε μια γωνία βρέθηκε άξαφνα μπροστά σε ένα ταπεινό κατάστημα που η ταμπέλα του ήταν λευκή. Περίεργος, πλησίασε στη βιτρίνα και κόλλησε το πρόσωπο του στο κρύσταλλο για να καταφέρει να δεί μέσα στο σκοτάδι... Το μόνο που φαινόταν ήταν ένα αναλόγιο μ' ένα χειρόγραφο καρτελάκι που έγραφε: Το μαγαζί της Αλήθειας

Ο άνθρωπος έμεινε έκπληκτος. Σκέφτηκε, ότι αν και διέθετε ανεπτυγμένη φαντασία, του ήταν αδύνατον να φανταστεί τί μπορεί να πουλούσαν. Μπήκε. Πλησίασε την κοπέλα που στεκόταν στον πρώτο πάγκο και τη ρώτησε:

Βλέπω αυτό που ακούς

Συναισθησία: το μίξερ των αισθήσεων -Ορισμένοι άνθρωποι όταν ακούνε μουσική βλέπουν στην κυριολεξία χρώματα, ενώ για άλλους τα χρώματα γεμίζουν τα μάτια τους όταν διαβάζουν γράμματα ή αριθμούς. «Πρόκειται για περιπτώσεις "συναισθησίας"» λένε οι επιστήμονες που ερευνούν χρόνια τη νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων.

Συνήθως οι συναισθητικοί αναφέρουν συσχετίσεις ανάμεσα στις αποχρώσεις των χρωμάτων και τους αριθμούς, τους τόνους των ήχων και την ένταση των γεύσεων. Για παράδειγμα ένας συναισθητικός είναι πιθανόν να «δει» ένα περισσότερο έντονο κόκκινο χρώμα, καθώς ανεβαίνει η συχνότητα ενός ήχου ή μία απαλή επιφάνεια μπορεί να έχει «γλυκιά» γεύση.

Πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες «ανακάλυψαν» ανθρώπους που μπορούν να «ακούν» τις εικόνες που βλέπουν, ενώ τώρα Βρετανοί ερευνητές πειραματίζονται με τη γεύση... των λέξεων. Σύμφωνα με το «New Scientist», ένας Αμερικανός φοιτητής που εκμυστηρεύτηκε στο γιατρό του ότι «άκουγε ήχους κάθε φορά που κοίταζε το screensaver του υπολογιστή του», έδωσε το έναυσμα για τις μελέτες της σπάνιας περίπτωσης συναισθησίας. Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ακόμη τρεις ανθρώπους που ακούν εικόνες.

Παρμεζάνα, ο πολύτιμος "χρυσός"

Ακούγεται μάλλον ως αστείο παρά ως σοβαρή χρηματοπιστωτική συμφωνία, αλλά σε μερικές περιοχές της Ιταλίας είναι απτή πραγματικότητα! Το περίφημο τυρί παρμεζάνα θεωρείται τόσο πολύτιμο, ώστε μεγάλη ιταλική τράπεζα είναι πρόθυμη να δεχτεί κεφάλια του εν λόγω τυριού ως εγγύηση για δάνεια προς τοπικούς παραγωγούς.  Πρόκειται για την Credito Emiliano, με εκατοντάδες υποκαταστήματα και χιλιάδες εργαζομένους στην κεντρική και βόρεια Ιταλία.

Με τη διαφορά όμως ότι στα θησαυροφυλάκιάτης είναι πιθανότερο να βρει κανείς εκατοντάδες ειδικά διαμορφωμένα ράφια γεμάτα γραμμικά διατεταγμένα κεφάλια παρμεζάνας παρά διαμάντια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα λαμβάνει το γνωστό τυρί ως εγγύηση για την επίδοση μικρών δανείων σε τοπικούς παραγωγούς με τόκο 3% καθώς και με μικρή επιπλέον επιβάρυνση για τη φροντίδα και την εξασφάλιση της σωστής ωρίμανσής του σε ειδικά κλιματιζόμενους χώρους.

Καθώς η Ιταλία διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Credito Emiliano αντιμετωπίζει το Parmigiano-Reggiano όπως ακριβώς άλλες τράπεζες αντιμετωπίζουν το χρυσό. Και έχουν λόγο να το κάνουν καθώς η αξία των βουνών από κεφάλια τυριού που βρίσκονται αποθηκευμένα στα θησαυροφυλάκιά τους ανέρχεται σε περίπου 250.000.000 ευρώ.