Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Τα τρία δοκίμια του Σοπενχάουερ

Ποιός άπό μας δέν έχει γνωρίσει κάποιον άνθρωπο ( ισως τόν ίδιο μας τόν έαυτό) πού νά είναι τόσο στραμμένος πρός τά έξω, τόσο άπορροφημένος στή συσσώρευση άγαθών ή στό τί σκέφτονται οί άλλοι, ώστε νά χάνει κάθε αίσθηση του έαυτου του;

 "Ενας τέτοιος άνθρωπος, οταν τού τίθεται κάποιο έρώτημα, αναζητεί τήν άπάντηση πρός τά έξω κι δχι πρός τά μέσα. Διατρέχει δηλαδή τά πρόσωπα των άλλων, γιά νά μαντέψει ποιά άπάντηση έπιθυμουν ή περιμένουν.

Γιά έναν τέτοιον άνθρωπο θεωρώ χρήσιμο νά συνοψίσω μιά τριάδα δοκιμίων πού έγραψε ό Σοπενάουερ πρός τό τέλος της ζωής του. (Γιά οποίον έχει φιλοσοφικές τάσεις εΐναι γραμμένα σέ γλώσσα σαφή καΐ προσβάσιμη στόν μή ειδικό.)

Τελικά πόσο κράτος θέλουμε;

Η σχέση του Ελληνα πολίτη με το ελληνικό κράτος ήταν, για πάρα πολλά χρόνια, μια παράξενη σχέση αγάπης - μίσους.

Ο μέσος Ελληνας αγαπούσε το ελληνικό κράτος, όταν αυτό είχε τη μορφή της προσφοράς απασχόλησης στον ίδιο ή στα μέλη της οικογένειάς του, μέσω μηχανισμών, που, όχι πάντα -αλλά συνήθως-, περνούσαν μέσα από την πελατειακή σχέση που διατηρούσε με το πολιτικό σύστημα, το οποίο φρόντισε να συντηρεί και να επεκτείνει ένα κράτος φτιαγμένο στα μέτρα των κομματικών του αναγκών.

Επίσης, ο Ελληνας ήταν ενθουσιασμένος με το μεγάλο κράτος, όταν αυτό είχε τη θέση του μεγαλοπελάτη της μικρής ή μεγάλης επιχείρησης που είχε ο ίδιος ή στην οποία έβρισκε απασχόληση...

Πως μειώνουμε την παιδική ευφυία στο 50% (video)

Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν ευφυΐα που φτάνει στο 98%. Με την συνεχή εκπαίδευση πάνω σε συγκεκριμένα πρότυπα, μειώνεται στο 50%

Άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο σε καταστροφική μεθοδολογία. Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί (αντί να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα....

Τρελοί φόροι σε τρόφιμα

Αν βρεθείτε στην Καλιφόρνια και παραγγείλετε σούπα ντομάτας, να είστε έτοιμοι για την έκπληξη. Είναι ένα από τα τρόφιμα όπου έχουν επιβληθεί τρελοί φόροι. Θα μείνουμε στην Αμερική καθώς σήμερα σας παρουσιάζουμε ενδιαφέροντα στοιχεία της χώρας και των φόρων που βάζει.

Αυτά βλέπει ο κύριος Στουρνάρας και σκέφτεται να μας χρεώσει ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Δεν σας κάνω πλάκα, αν συνεχίσουμε έτσι, μάλλον αυτή την κατάληξη θα έχουμε. Ελπίζω ο κύριος υπουργός να μην διαβάζει αυτό το θέμα, διότι είμαι σίγουρη ότι οι τρελοί φόροι στα τρόφιμα θα μπουν σίγουρα.

Οι φόροι είναι παντού σήμερον ημέρα και δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι τρελοί φόροι από το φαγητό. Φόροι εδώ, φόροι εκεί, φόροι παντού ένα πράγμα. Όλα βέβαια πηγάζουν από την ζήτηση. Αν δεν ζητάγαμε το φαγητό, δεν θα έβαζαν φόρους.

Σταματήστε Τώρα

25 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε: Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω τον χρόνο και να κάνει μια νέα αρχή, ο καθένας όμως έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει σήμερα και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τέλος.”

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα που μας κρατούν κρατούν προσκολλημένους στο παρελθόν. Μερικές ιδέες για το τι είναι καλό να σταματήσουμε:

Σταματήστε να ξοδεύετε χρόνο με λάθος ανθρώπους. - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάτε το χρόνο σας με ανθρώπους που σας στεναχωρούν. Αν κάποιος επιθυμεί να γίνεται μέρος της ζωής του, θα δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο και για εσάς.

Ποτέ, μην προσπαθείτε για κάποιους που δεν αναγνωρίζουν την αξία σας. Και να θυμάστε, δεν είναι αληθινοί φίλοι αυτοί που στέκονται στο πλευρό σας όταν είστε στα καλύτερά σας, αλλά αυτοί που είναι κοντά σας όταν έχετε δυσκολίες.

Σταματήστε να αποτραβιέστε από τα προβλήματά σας. - Αντιμετωπίστε τα αποφασιστικά. Δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο, που μπορεί να αντιμετωπίσει με άψογο τρόπο κάθε δυσκολία. Δεν είμαστε φτιαγμένοι έτσι ώστε να μπορούμε να λύνουμε άμεσα τα προβλήματα.

Θέλετε να γίνετε δημοφιλής;

Ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε: όλες θέλουμε να είμαστε δημοφιλείς. Να νιώθουμε πως μας συμπαθούν, μας θαυμάζουν, είμαστε το επίκεντρο της προσοχής (τουλάχιστον μερικές φορές). 

Πως όμως θα ανέβουμε popularity level; Είναι απλό: με αυτά τα δοκιμασμένα, ανθρώπινα tips, που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη «συλλογή οπαδών» στα social media.

Μην χαμογελάτε συνέχεια στους άλλους: Τα όρια του «χαρούμενου» ανθρώπου από τον «χαζοχαρούμενο» είναι λεπτά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα γνωρίσετε κάποιον, κάντε μια παύση και ψάξτε πάνω του για το χαρακτηριστικό του που σας αρέσει πραγματικά.

Το χαμόγελό του, το «καθαρό» βλέμμα του, τα παπούτσια του, ότι κι αν είναι αυτό, εστιάστε εκεί. Και χαρίστε του το πιο αυθεντικό σας χαμόγελο, μαζί με ένα εξίσου εστιασμένο κομπλιμέντο. Είναι πολύ καλύτερο από τα άδεια χαμόγελα τύπου καλιφορνέζας στάρλετ – και κάνει τους άλλους να νιώθουν ξεχωριστοί που σας έκαναν να χαμογελάσετε

Μη με ρωτάτε πάλι...

Μη με ρωτάτε πάλι πως μιλώ με τ’ άστρα
και πως ακόμη ζω, ένα δεμάτι αποκαΐδια
πως φτιάχνω τάχα από τις στάχτες κάστρα
κι από τις φτωχογειτονιές μαζεύω τα κεντίδια
κι αν με ρωτάτε, θα σας πω το μυστικό,
επειδή είμαι Έλληνας.

Μη με ρωτάτε πως αντέχω στους αιώνες
και πως γνωρίζω της γλώσσας μου το μέλλον
πως απ’ το κάθε μάρμαρο φτιάχνω Παρθενώνες
ξέρω καλά ότι μιλώ τη γλώσσα των αγγέλων
κι αν με ρωτάτε, θα το πω με μιαν ανασαιμιά,

επειδή είμαι Έλληνας.

Ελπίδα:Το μόνο "δώρο" που απέμεινε φυλακισμένο στο κουτί της Πανδώρας.

Η Πανδώρα είναι  η πρώτη γυναίκα που έφτιαξαν οι θεοί και έμελε να είναι θνητή. Δεν θα αργήσει να ανοίξει το καπάκι του πιθαριού και να ξεχυθούν από μέσα τα δεινά-δώρα του γάμου που έστειλαν οι θεοί. Δυστυχία, θάνατος, θλίψη, ευπιστία, αφέλεια, πλάνη, αυταπάτες...

Όμως, λέει ο μύθος, ότι ο Δίας την τελευταία στιγμή «μετάνιωσε» και έστειλε στην Πανδώρα μια πρόσκαιρη σκέψη, ένα προσωρινό φόβο και εκείνη βάζει γρήγορα το καπάκι στη θέση του.

Πρόλαβαν ωστόσο να ξεχυθούν από μέσα όλα τα δεινά και να εξαπλωθούν στη γή και τους ανθρώπους.