Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η διδασκαλία του Κομφούκιου

Ο Κομφούκιος (551-479 π.κ.ε.) ήταν Κινέζος σοφός και εισηγήθηκε δικό του φιλοσοφικο-ηθικο-κοινωνικό σύοτημα, τον κομφουκιανιομό. Το όνομα του αποτελεί εκλατινισμένη εκδοχή του Κουνγκ φου τζου, που σημαίνει ο δάσκαλος Κουνγκ. Καταγόταν από ευγενή οικογένεια και έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Αν και αυτοδίδακτος, κατόρθωσε να γίνει ο πιο μορφωμένος άνθρωπος του τόπου του. Στη νεότητα του ακολούθησε διάφορα επαγγέλματα, όπως φύλακας σε σιταποθήκη και επόπτης σε ποίμνιο, τα οποία, λόγω των συγκρούσεων του με τους προϊσταμένους του, δεν άσκησε επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Από νωρίς, επίσης, άρχισε να διδάσκει και έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική. 

O τρόπος της διδασκαλίας του βασιζόταν στην ενεργό συμμετοχή του μαθητή· «αν», έλεγε χαρακτηριστικά, «όταν δείχνω μία πλευρά του θέματος, ο μαθητής δεν μπορεί να υπολογίσει τις άλλες τρεις μόνος του, δεν συνεχίζω». Σε ηλικία πενήντα ενός ετών ο Κομφούκιος έγινε υπουργός δικαιοσύνης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του – θέση την οποία εγκατέλειψε ύστερα από πέντε περίπου χρόνια, όταν δεν του προκαλούσε πλέον ενδιαφέρον. Αποφάσισε, τότε, με ορισμένους μαθητές του να ταξιδέψει σε εννέα επαρχίες της Κίνας. 

Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Συνηθίστε το !

Η ζωή δεν είναι δίκαιη.Πάρτε το απόφαση.

Ο μέσος έφηβος χρησιμοποιεί τη φράση: "Αυτό δεν είναι δίκαιο" 8,6 φορές τη μέρα."

Το να αναγνωρίζεις ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη είναι μία επαναφορά στην πραγματικότητα.Οι τυφώνες,τα τσουνάμι,οι κάθε λογής μάστιγες,οι σεισμοί και οι λιμοί δεν είναι δίκαιοι.Ακόμη και η Γενετική δεν είναι δίκαιη.Οι καλοί δεν κερδίζουν πάντοτε.

Δεν είναι δίκαιο να είναι κάποια παιδιά ψηλότερα από τα άλλα,να ολοκληρώνουν την εφηβεία τους νωρίτερα ή να μπορούν να καταναλώνουν ολόκληρα κιλά παγωτού χωρίς να παίρνουν ούτε γραμμάριο.Δεν είναι δίκαιο που η μέση,δευτεροκλασάτη κατά τη γνώμη μας,ατάλαντη διασημότητα της σόουμπιζ κερδίζει περισσότερα χρήματα από όλους μαζί τους καθηγητές μαθηματικών και φυσικοχημείας του σχολείου μας, και δεν είναι δίκαιο...

"Η ζωή δεν είναι δίκαιη",παρατήρησε ο συγγραφέας Edward Abbey."Kαι δεν είναι δίκαιο που η ζωή δεν είναι δίκαιη".

Τα οστρακοειδή είναι αφροδισιακά;

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως τα οστρακοειδή έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Παρόλα αυτά δεν περιέχουν στη σύστασή τους κάποιο μυστικό συστατικό όπως λέγεται πως υπάρχει.

Σίγουρα τα οστρακοειδή θαλασσινά περιέχουν μια μικρή ποσότητα ψευδάργυρου η οποία είναι καλή για τον άνδρα αλλά δεν έχει τις δυνατότητες που υπόσχονται.

Άλλωστε βάσει τελευταίων ερευνών, ο ψευδάργυρος συνδέεται με τις σεξουαλικές ορμόνες αλλά καμία επίδραση δεν φαίνεται να έχει στη λίμπιντο.

Η λίμπιντο βρίσκεται στο μυαλό, στις εικόνες και στις αναμνήσεις που πλάθει η φαντασία σας στο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα που τα τρώτε και όχι στα οστρακοειδή κάθε αυτού.

Raphanus σημαίνει εμφανίζεται γρήγορα

Η επιστημονική ονομασία του είναι ραπανάκι ( Raphanus sativus ) που ανήκει στην οικογένεια Κραμβοειδών (Brassicaceae). Το ραπανάκι είναι επίσης γνωστό ως Daiken σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Η ελληνική περιγραφή του γένους Raphanus σημαίνει ” εμφανίζεται γρήγορα ” και αναφέρεται στην ταχεία βλάστηση των φυτών αυτών. Raphanistrum από την ίδια ελληνική ρίζα είναι ένα παλιό όνομα που κάποτε χρησιμοποιείτο για το γένος αυτό. Η κοινή ονομασία “ραπανάκι” προέρχεται από τη λατινική Radix =ρίζα.

Το ραπανάκι ήταν μια καλά οργανωμένη καλλιέργεια στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι τέθηκε σε καλλιέργεια σε προγενέστερο χρόνο. Τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο είχαν καταβληθεί ως «μισθοί» στους Αιγύπτιους εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες.

Το ραπανάκι, το γνωστό κομμάτι της σαλάτας σας, είναι μια καλλιέργεια ρίζας, που ονομάζεται γογγυλόριζα με πικάντικη ή γλυκιά γεύση με πολύ χυμό. Μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, μωβ ή μαύρο, μακρύ κυλινδρικό ή στρογγυλό σχήμα. Είτε τρώγονται ωμά, μαγειρεμένα ή ξιδάτα. Το έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους από ραπανάκι χρησιμοποιείται στη κατασκευή καλλυντικών επίσης.

Τα 3 πιο αποτελεσματικά έλαια!

Μετά το καλοκαίρι και τη μετάβαση στις πιο δροσερές φθινοπωρινές θερμοκρασίες το δέρμα μας χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση και φροντίδα. Τα λάδια για το σώμα και το πρόσωπο απορροφώνται από την επιδερμίδα και θωρακίζουν τα υδάτινα στοιχεία μέσα της, βοηθώντας την να δείχνει πιο νεανική και λαμπερή. Μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε 3 βασικά έλαια και γιατί!

Έλαιο καρύδας: έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε το μακιγιάζ από το πρόσωπό σας καθώς δε θα το ερεθίσει και παράλληλα θα το φροντίσει. Απλά εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στις παλάμες σας κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο και τα μάτια και μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Πως Να Σωθούν Από Τους Έλληνες

Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Φρειδερίκος Νίτσε.  Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Η Γέννηση της Τραγωδίας” (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.

Μισθούς Μπαγκλαντές, Λονδρέζικη ακρίβεια και φόρους Σουηδίας

Ο Γιώργος Παπανδρέου τα κατάφερε τελικά να μας κάνει Σουηδία. Αν και με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε, εκτιμώ ότι θα την ξεπεράσουμε πολύ σύντομα. 

Φυσικά εννοώ ρυθμούς ανάπτυξης της φορολογίας. Η μόνη διαφορά με τη Σουηδία είναι πως εκεί υπάρχει κράτος το οποίο παρέχει αρκετά στους πολίτες. Ενώ εδώ έχουμε κάτι που αρχίζει από δίφθογγο.

Ταυτόχρονα το κόστος ζωής θυμίζει κάτι σε Λονδίνο. Ήδη από τα χρόνια της ψευδοευρωφουσκοευημερίας πληρώναμε το γάλα για νέκταρ των θεών. Βέβαια ψεύτικο χρήμα υπήρχε και κανείς δεν ενδιαφερόταν για την ανηφόρα των τιμών.

Από την άλλη όμως οι μισθοί αρχίζουν να πλησιάζουν επικίνδυνα τα επίπεδα του Μπαγκλαντές. Ίσως για αυτό μαζεύτηκαν τόσο μπαγκλαντεσιανοί εδώ. Αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Το αστείο είναι με τους συνταξιούχους. Κάθε φορά που πάνε στο ΑΤΜ να τσεκάρουν τη σύνταξη βλέπουν το ποσό να μειώνεται. Ξέρω ορισμένους που έχουν χάσει το λογαριασμό.

Ούτε καταλαβαίνουν τι τους κόβουν και πόσο τους κόβουν κάθε φορά. Είναι κάτι σαν τη πάριζα. Άλλοτε 10 φέτες, άλλοτε 20 φέτες.  Η ουσία είναι πως λίγο λίγο, το μπαστούνι της σύνταξης ή του μισθού θα εξαφανιστεί.

Η κοπέλα που έτρεχε

Όσο τη θυμάμαι όλο έτρεχε. Έτρεχε πάντα πολύ γρήγορα. Δεν ξέρω τι την έβιαζε. Σαν να είχε κάτι πολύ σημαντικό να κάνει και δεν θα το προλάβαινε. Δεν τη ρώτησα ποτέ μου γιατί έτρεχε συνέχεια. Δεν νομίζω να μου έδινε και καμία απάντηση. Δεν φαινόταν να ξέρει ούτε και η ίδια.

Μια φορά μονάχα την είδα ήρεμη να σχεδιάζει μια πρόχειρη σκηνή. Ένα κορίτσι να τρέχει και πίσω του να το κυνηγούν δύο μεγάλες σκιές. Παράτησε τη μουτζούρα στη μέση και μου χαμογέλασε σαν να μην έτρεχε τίποτα.

Βασανίζονταν και δεν ήξερα πως να τη βοηθήσω. Υπέφερε από αυτό το κυνηγητό με τις σκιές της. Είμαι σίγουρη πως ήταν δαιμόνια αυτά που δεν την άφηναν να ησυχάσει ποτέ της. Βιάζονταν να γυρίσει όταν κάναμε βόλτα και ήθελε να τελειώνει αμέσως τον καφέ της.

Ήθελε οι φίλοι της να μην κάθονται πολύ στο σπίτι της κι ας μην είχε κάποια δουλειά για πιο μετά. Ήθελε τα πάντα να γίνονται εντός προκαθορισμένων χρονικών ορίων. Είχε πολύ περίεργη σχέση με το χρόνο. Νομίζω πως τον φοβόταν και μάλιστα πολύ.

Για να μην παρεξηγείται από τους φίλους της προφασιζόταν διάφορες δικαιολογίες. Προτιμούσε την ησυχία της, στο σπίτι της, μόνη της. Γι' αυτό δεν είχε και πολλούς φίλους. Προσπαθούσα να την καταλάβω και να τη μάθω κι άλλο. Πιο πολύ από αυτό που με άφηνε.

Εύφλεκτη Η Απόσταση ~ Κ. Διμουλά (ποίηση)

Ἀσυγχώρητη ἀπροσεξία
νὰ μοῦ στείλεις ἐπὶ χάρτου ἐφημερίδας
ὁλοσέλιδή τη φωτογραφία σου
μὲ ἀναμμένο τὸ τσιγάρο της.
Ἂν ἔπιανε φωτιὰ ἡ παραλαβή;

Ποιὰ πυροσβεστικὴ
ψυχραιμία εἰς μάτην θὰ καλοῦσα
σὲ ποιὸ διανυκτερεῦον ἔγκαυμα
θὰ ἔτρεχα ἀνήμπορο ἐγὼ χαρτὶ καμένο
σὲ ποιὰν ἐξαντλημένη θεραπεία
σὲ ποιὰν ἀποζημίωση μετά.

Ἀσφάλεια ἀναθρώσκοντος καπνοῦ
δὲν ἔχω κάνει.

~Κ. Διμουλά, Εύφλεκτη Η Απόσταση~

Σταμάτα να Βελάζεις!

Αν θέλεις να γίνεις  ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ, αν θέλεις να απολαύσεις Φώς, Άκτιστο Φως, αν θέλεις Ελευθερία, αν θέλεις να είσαι ολόκληρος και όχι χίλια κομμάτια, τώρα είναι μια καλή στιγμή, δεν διαθέτεις άλλη στιγμή από το τώρα, να σταματήσεις να είσαι φοβισμένος, να σταματήσεις να εξαρτάσαι, να είσαι υποβαθμισμένος, να είσαι σκλάβος των δικών σου σκέψεων, αποφάσεων, επιλογών.

Να σταματήσεις να είσαι πρόβατο-αμνός-δούλος-υπάλληλος-πιστός-ψηφοφόρος-οπαδός, να ξαναγίνεις ΑΤΜΗΤΟΣ και ΑΡΡΗΤΟΣ.

Γιατί αν δεν είσαι Άτμητος και Άρρητος,δεν είσαι άνθρωπος.

Όχι ελεύθερος, αλλά ούτε καν άνθρωπος.