Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

H ζωή είναι μάχη

Καθημερινά στη ζωή μας, λόγω του άγχους, των αυξημένων υποχρεώσεων, της πίεσης, όλα γύρω μας μοιάζουν εχθρικά. Γεμίζουμε τις ψυχές μας με θυμό και κούραση και αναζητούμε εχθρούς για να ξεσπάσουμε την πικρία και την αδικία που νιώθουμε μέσα μας.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν δεχτούμε πως η ζωή εκεί έξω μοιάζει με πόλεμο, τότε θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη του πολέμου.

«Η πλήρης νίκη επιτυγχάνεται όταν ο στρατός δεν πολεμάει, η πόλη δεν πολιορκείται για πολύ, η καταστροφή δεν παρατείνεται για πολύ καιρό, και σε κάθε περίπτωση ο εχθρός ηττάται μέσα από τη στρατηγική» είναι η άποψη ενός μεγάλου θεωρητικού της πολεμικής τέχνης, Σουν Τζου.

Το κάπνισμα και σκοτώνει και κοστίζει

Το κάπνισμα και σκοτώνει και κοστίζει: Οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων του καπνού: Τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε 700.000 ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από τον καπνό. Η χρήση του είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία.

Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό) διότι περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 με κεντρικό θέμα «Στοματική υγεία και κάπνισμα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 340.000 οδοντιάτρους από 32 εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους από 30 ευρωπαϊκές χώρες, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια. Συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του καπνίσματος στην Ευρώπη στα 25,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται ετησίως στα 8,3 δισεκατομμύρια!

Kρατήσετε το μυαλό σας… κοφτερό

«Αχ… πώς το λένε;», «Πού έχω αφήσει τα κλειδιά μου;», «Τι έλεγα πριν λίγο;»… Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει αυτές τις ερωτήσεις και να αμφιβάλλουμε για την «φυσική κατάσταση» του μυαλού μας. Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις, με ποιες τροφές θα ενισχύσετε την μνήμη σας και ποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να κρατήσουν το μυαλό σας κοφτερό και «ακμαίο».

- Γυμναστική… εγκεφάλου Ξεκινάμε με όλα αυτά τα απλά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, βάζοντας το μυαλό μας σε… εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής.

- Διάβασμα Το προφανές είναι και το πιο αποτελεσματικό: Διαβάζοντας από ένα βιβλίο κάθε μέρα, ενεργοποιείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την μνήμη και τον κρατάτε σε εγρήγορση. Μην πετάτε επίσης τις κυριακάτικες εφημερίδες και τα ένθετά τους, κρατώντας μόνο τα DVD. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην ανάγνωσή τους.

Τι αλλο κάνει το μαύρο πιπέρι!

Το μαύρο πιπέρι έχει απροσδόκητα πολλές πρακτικές χρήσεις πέρα από το να το προσθέσετε στα φαγητά σας!

Κρατήστε τα μυρμήγκια μακριά: Βάλτε πιπέρι στους πάγκους της κουζίνας και στα σοβατεπί και αποτρέψτε τα μυρμήγκια από το να περιφέρονται στο σπίτι σας.

Κρατήστε τα χρωματιστά ρούχα σας λαμπερά: Προσθέστε ένα κουταλάκι μαύρο πιπέρι στην πλύση με τα μαύρα στο πλυντήριο σας και θα δείτε τα χρωματιστά πιο λαμπερά από ποτέ.

Σταματήστε την αιμορραγία: Σε μικρά κοψίματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρο πιπέρι κατευθείαν στην πληγή αφού την έχετε ήδη πλύνει και θα σταματήσει η αιμορραγία αμέσως.

Σταματήστε τη διαρροή του καλοριφέρ του αυτοκινήτου σας: Μπορείτε να βάλετε μαύρο πιπέρι στο καλοριφέρ του αυτοκινήτου σας σε περίπτωση διαρροής και αυτό θα σταματήσει την διαρροή μέχρι να πάτε στο συνεργείο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πάπρικα, μουστάρδα σε σκόνη ή βρασμένο αυγό

Το Ευρώ μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων γελοιογράφων

Η Γηραιά Ήπειρος μέσα από τα μάτια των καλύτερων Ευρωπαίων γελοιογράφων: Η Ελλάδα, η οικονομική κρίση, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Ευρώπη του Νότου και του Βορρά, η ξενοφοβία… όλα τα παραπάνω στοιχεία πρωταγωνιστούν στην έκθεση σκίτσων που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την 4η Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Από τον τσολιά που αυτοκτονεί κρατώντας την ελληνική σημαία και παρασύροντας την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, την Ακρόπολη που στέκει μόνη της σε ένα δικό της σύμπαν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ που μετατρέπεται σε «νευρώ» και μεταφέρεται σε νευρολογική κλινική, μέχρι την ανάρτηση απόλυσης υπαλλήλου σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, τα πανέξυπνα σκίτσα αφηγούνται τις περιπέτειες της Ευρώπης με χρώμα και πικρή ειρωνεία.

Αυτό που μέλλει να γεννηθεί, μην το σκοτώνεις.

"Άκου, ω γεράκι, το φτωχό αηδόνι. Τη ζωή μου την εξουσιάζεις, όπως και τούτο το πέταγμα μέσα στα σύννεφα όπου δεν έφτασα ποτέ. Μα άκουσέ με.

Από τις γαλήνιες, μυστικές πηγές της φύσης έβγαινε ένα καλοσυνάτο πνεύμα, και μέσα μου ένα ολόιδιο συναντούσε. Το σμίξιμο γινόταν τραγούδι όπως η φυλλωσιά του φιλόξενου δέντρου, όπως τ' αστέρια που έλαμπαν από ψηλά....

Η ομορφιά όλων όσα τριγύρω μου απλώνονταν με συγκινούσε, και αρμονία αποκτούσε. Σ' έβλεπα να 'ρχεσαι καταπάνω μου, και ο φόβος μου νικήθηκε από το υπέροχο πέταγμά σου, το γρήγορο και μεγαλοπρεπές, που το θαύμαζα σαν δώρο θεϊκό.

Μα την ίδια στιγμή, από ένα απροσμέτρητο βάθος, μέσα μου σπαρταρούσαν τραγούδια για τη θλίψη ενός ρόδου σκορπισμένου από τον άνεμο. Εγώ άρχιζα να τα τραγουδώ, εγώ, που όταν έπεφτε ο  κεραυνός ένιωθα τα φυλλοκάρδια μου να τρέμουν, κουρνιασμένο στην τρυφερή φυλλωσιά.

Η θέση των συναισθημάτων στη ζωή σου

Όταν μεγαλώνεις μέσα σε μια οικογένεια που έχει προβλήματα και δε λειτουργεί σωστά, τότε μαθαίνεις να αποφεύγεις όσο είναι δυνατόν τις αντιπαραθέσεις, γεγονός που σε αναγκάζει να απαρνηθείς τα συναισθήματά σου. 

Συχνά, πιστεύεις ότι κάποιοι θα καλύψουν τις ανάγκες σου κι έτσι δε ζητάς καν βοήθεια. Είσαι πεπεισμένος ότι πρέπει να έχεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τα γεγονότα μόνος σου και το μόνο που πετυχαίνεις είναι να χάσεις την επαφή με τα συναισθήματά σου.

Τα συναισθήματα είναι ο πιο χρήσιμος συνδετικός κρίκος στις σχέσεις που έχεις με τον εαυτό σου, με τους άλλους και με τον κόσμο γύρω σου και αποτελούν ενδείξεις για αυτά που πάνε καλά και για εκείνα που δεν πάνε καλά στη ζωή σου.