Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γιόγκα για συγκράτηση του Νου

Με το όνομα Γιόγκα νοείται ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον Θεό, μέσω συγκεκριμένων και επιστημονικών μεθόδων, κύρια του διαλογισμού. Η σανσκριτική λέξη γιόγκα έχει διάφορες ερμηνείες και προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ελέγχω, δεσμεύω, ενώνω.

Έτσι λοιπόν γιόγκα (Joga) σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, ένωση. Αυτός που εξασκείται πάνω στη γιόγκα ονομάζεται Γιόγκι (Jogi) ή Γιογκίνι (Yogini) (για τη γυναίκα).

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Γιόγκι ήταν ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, που γεννήθηκε στην Ινδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Μαθητής του Σρι Γουκτεσβάρ, διέδωσε το μήνυμα της Γιόγκα στην Αμερική και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το όνομα της Γιόγκα που δίδασκε ονομάζεται Κρίγια Γιόγκα και ασκείται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Google Μaps της αρχαιότητας

Δεδομένα από αρχαίες πηγές αντλεί το πρόγραμμα Pelagios 3, που αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Το πρόγραμμα αφορά μια βάση δεδομένων και αποτελεί εργαλείο αναζήτησης που πραγματεύεται τοποθεσίες και χάρτες της αρχαιότητας που φτάνουν μέχρι το 1942.

Το πρόγραμμα συνδυάζει δεδομένα από ελληνορωμαϊκές πηγές που περιλαμβάνουν αρχεία και χαρτογραφικό υλικό από αραβικές πηγές, κινεζικούς, ναυτικούς και μεσαιωνικούς Ευρωπαϊκούς χάρτες του 13ου αιώνα. Ο αρχαιολόγος Δρ. Λέιφ Ίσακσεν, ηγείται του προγράμματος σε συνεργασία με το Open University και το Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, με το Andrew W. Mellon Foundation να έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος.