Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Μπορείς να εστιάσεις στην ουσία;

H αντιμετώπιση της αδυναμίας του απλού ανθρώπου να εστιάσει στην ουσία. Η δυτική Cultura διέρχεται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κρίσης, η οποία συν τω χρόνω αποσαθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές”. Αρκετά χρόνια τώρα, επιστήμονες μαζί και ιστορικοί αποφαίνονται στην κατάρρευση των δυτικών κοινωνιών και του επικρατούντος συστήματος. Ο δυτικός κόσμος -σύστημα υψηλής πολυπλοκότητας- κλονίζεται απότομα από τη σταθερότητα στην αστάθεια. 

Στο Δυτικό κόσμο οι κεφαλαιαγορές και η μακροοικονομία κρατούν τα σάπια ηνία, “τα υποκείμενα” έρμαιο τόσο από τις διαθέσεις των χρηματοπιστωτικών παραγόντων όσο και από το επίπεδο ικανότητας των γιάπηδων στο να δημιουργούν νέες “φούσκες”, για να εξασφαλιστεί κατ’ αυτό το τρόπο η συνέχεια μιας ανύπαρκτης ειρήνης.

Ουσιαστικά, αυτό που βιώνουμε σήμερα όλοι μας, είναι η αντίσταση της Δύσης στη νέα συνειδητότητα! Μια αντίσταση που εκδηλώνεται μέσα από τη επιμήκυνση της διαδικασίας της σήψης.

Από όλα τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, πρωτεύον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της αδυναμίας του απλού ανθρώπου να εστιάσει στην ουσία. Η αδυναμία αυτή, του στερεί την ικανότητα συμμετοχής, πρόβλεψης και σχεδιασμού του επόμενου βήματος.

Φάτε κόκκινα σταφύλια

Φάτε κόκκινα σταφύλια είναι το μυστικό της μακροζωίας: Σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Ερευνών για την Ανθρώπινη Διατροφή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το κόκκινο χρώμα των φρούτων και λαχανικών σηματοδοτεί την παρουσία προστατευτικών για την υγεία ουσιών.

Όχι δεν έχουν άδικο, μια κόκκινη πιπεριά διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, οι τομάτες περιέχουν λυκοπένιο (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά και με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων).

...τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη (μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και ικανότητα μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα) και τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα τα οποία συμβάλλουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Φασκόμηλο (Salvia)

sage_01_1
Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική ελλ. Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός, Salvia officinalis) ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών Ελελίφασκος (Salvia). Το φασκόμηλο, πολυετές, θαμνώδες, με πολυάριθμα κλαδιά, ύψους μέχρι μισό μέτρο, βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους.

Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά, χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο.

Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.

Ο Ψυχολογικός Πόλεμος Εναντίον Των Γυναικών

Υπάρχει μια έμμονη ιδέα με τις γυναίκες να είναι «αδύνατες» και «άπαχες» από τότε που η Twiggy «εμφανίστηκε στην δεκαετία του 1960. Πράγμα που είναι σχετικά πρόσφατο, αν το σκεφτείτε.

Μέχρι αρκετά πρόσφατα, οι κοκαλιάρες δεν ήταν ελκυστικές. Δεν είναι μακριά ο καιρός που το σχήμα της κλεψύδρας του γυναικείου σώματος ήταν της μόδας.

Αυτό δεν είναι παραδοσιακό.

Η εμμονή να είναι αδύνατες είναι μια μοντέρνα αρρώστια.

Θεωρείται ότι είναι σύμπτωση ότι έχουμε ένα διαρκώς ογκούμενο αριθμό γυναικών που έχουν χάσει την όρεξη για σέξ, δεν έχουν περίοδο, δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, και δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τα θηλάσουν.

Τι συμβαίνει μ’ αυτό λοιπόν;