Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ολιστική σκέψη

Ολιστική σκέψη: Μπορεί να έχετε αποτελέσματα τα οποία έγιναν χωρίς να υπάρχει εντολή. Μπαίνουμε σ' ένα πλαίσιο ολιστικό το οποίο επιτρέπει ιδιότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δεν είναι μόνο εσωτερικές οι πράξεις, δεν έχουμε μόνο μια ομάδα, αλλά έχουμε και εξωτερικές πράξεις.

Ένα παράδειγμα αφαιρετικό που αποδεικνύει ότι μερικές έννοιες δεν είναι μόνο επιφαινόμενα, αλλά προέρχονται από τον ολιστικό χαρακτήρα: μελών, συνόλου, μιας πράξης και κανόνα.

Φανταστείτε ότι έχετε ρομποτάκια τα οποία όταν ένα ρομπότ βλέπει ένα σκουπιδάκι -το σπρώχνει. Όταν βλέπει δυο σκουπιδάκια, τα σπρώχνει. 

Όταν βλέπει τρία, σταματάει. Τα ρομπότ κινούνται ελευθέρα, απλά ακολουθούν αυτούς τους κανόνες.

Αν πάρουμε ένα μεγάλο τραπέζι και πετάξουμε τυχαία σκουπιδάκια και ρομποτάκια αφήνοντάς τα να εξελιχθούν, θα παρατηρήσουμε ότι όλα τα ρομπότ θα βάλουν τα σκουπίδια στο κέντρο του τραπεζιού σχηματίζοντας έναν κύκλο.

Ποιά ζωή ζούμε;

"Αν δεν καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας, να τον ξεπεράσουμε, θα ζούμε μια φυσιολογική ζωή.
Μια ζωή όπως ήθελαν οι δικοί μας.
Μια ζωή υποταγής και ταπείνωσης.
Μια ζωή χωρίς μυστήριο και φαντασία.

Τελικά, μια ζωή καθοδηγούμενη από τα έθιμα και την παράδοση
και σίγουρα όχι δική μας."  

Eos Aurora

Γινόμαστε δυστυχείς κυνηγώντας την ευτυχία;

Μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας, η αναζήτηση της ευτυχίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στην Αμερική έχουν χορηγηθεί τρία αναφαίρετα δικαιώματα στους πολίτες: η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας. Στο βασίλειο του Μπουτάν, έχουν δημιουργήσει και χρησιμοποιούν ένα δείκτη για τη μέτρηση της ευτυχίας.

Τι γίνεται όμως, αν το κυνήγι της ευτυχίας, μας εμποδίζει τελικά να την βρούμε; Πράγματι, υπάρχουν λόγοι που μας οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι η αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να αποδειχτεί συνταγή για τη δυστυχία .

Μια σειρά από νέες μελέτες, που έγιναν με επικεφαλής τον ψυχολόγο Iris Mauss, έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη αξία αποδίδουμε στην ευτυχία, τόσο λιγότερο ευτυχείς γινόμαστε. Το είδα να συμβαίνει με ένα φίλο μου, ένα πολυμαθή που μιλάει πολλές ξένες γλώσσες, από την κινεζική μέχρι την ουαλική. Στο πανεπιστήμιο σπούδασε πληροφορική, αλλά τελικά διαπίστωσε ότι δεν τον ικανοποιούσε αυτή η επιστήμη.

Πολύτιμες ουσίες που περιέχονται στα Αφεψήματα

Συγκρίναμε τα πιο δημοφιλή αφεψήματα, πράσινο και μαύρο τσάι, τσάι του βουνού, τίλιο, φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα, ευκάλυπτο και βρήκαμε τις πιο πολύτιμες ουσίες που περιέχονται σε αυτά.

H ανάλυση έγινε στο Eργαστήριο Xημείας-Φυσικοχημείας-Bιοχημείας του Xαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Mεσογειακό Aγρονομικό Ίδρυμα Xανίων.

O λέκτορας του εργαστηρίου δρ. Γεώργιος Mπόσκου, μας παρουσιάζει και μας αναλύει τα αποτελέσματα των μελετών.

Διάβασμα στο σπίτι

Το διάβασμα και γενικά οι εργασίες που έχουν να κάνουν τα παιδιά μετά το σχολείο στο σπίτι, απασχολούν πάντα όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και τους γονείς, σε όποια τάξη και αν αυτά βρίσκονται. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αρχίσουν από μικρά να έχουν ένα σωστό πρόγραμμα για το διάβασμα στο σπίτι.

Μερικές απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν αρκετά τους μικρούς αλλά και πιο μεγάλους φίλους μας είναι:

1. Να κοιμούνται καλά το βράδυ. Το ξεκούραστο μυαλό μαθαίνει καλύτερα και πιο γρήγορα. Επίσης το διάβασμα τις βραδινές ώρες δεν ενδείκνυται γιατί το παιδί είναι κουρασμένο από όλη την ημέρα και δεν μπορεί να αφομοιώσει αυτά που διαβάζει.

2. Πριν αρχίσει την εργασία του, είναι πολύ καλό να κάνει ένα πρόγραμμα, με το τι ακριβώς χρειάζεται για την επόμενη ημέρα.

3. Να έχει το γραφείο του καθαρό και τακτοποιημένο, κάθε φορά με αυτά τα τετράδια και βιβλία που χρειάζεται για το συγκεκριμένο μάθημα.

Νόμοι προς μελέτην και αποφυγήν

Νόμοι προς μελέτην και αποφυγήν. Κάτι ανάλογο με τους νόμους του Murphy.

* Νόμος της μηχανικής επισκευής - Αφού τα χέρια σας καλυφθούν εξ ολοκλήρου με γράσο, τότε θα αρχίσει να σας τρώει η μύτη σας ή θα θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.

* Νόμος της βαρύτητας - Οποιοδήποτε εργαλείο ή βίδα, όταν πέσει, θα κυλήσει προς τη λιγότερο προσβάσιμη γωνία.

* Νόμος των πιθανοτήτων - Η πιθανότητα του να σας παρακολουθούν είναι ανάλογη της ηλιθιότητας της πράξης σας.

* Νόμος των Τυχαίων Αριθμών - Αν καλέσετε λάθος αριθμό, η γραμμή ποτέ δεν είναι κατειλημμένη και κάποιος πάντα θα απαντήσει.

* Νόμος του Άλλοθι - Αν πείτε στον προϊστάμενό σας ότι καθυστερήσατε να πάτε στη δουλειά γιατί έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου σας, την επομένη όντως θα σκάσει το λάστιχο του αυτοκινήτου σας.

* Νόμος των Αλλαγών - Όταν αλλάζετε λωρίδα κυκλοφορίας στο δρόμο, η λωρίδα που μόλις αφήσατε θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα από εκείνη στην οποία μετακινηθήκατε.

Η ευτυχία και η κατάρριψη ορισμένων μύθων

Τι είναι ευτυχία; Η οικογένεια, οι φίλοι, η προσωπική επιτυχία, η καριέρα; Όλα μαζί; Ή μήπως τίποτα από αυτά; «Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι αυτή που μας δίνει η αντίληψη πως μας αγαπούν» έλεγε ο Β. Ουγκώ ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος επέμενε «Να θυμάσαι πάντα τούτο, πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη». Ό,τι και αν σημαίνει ευτυχία πάντως, οι απανταχού ειδικοί έχουν αποφανθεί για τους μύθους που έχουν «χτιστεί» γύρω από την πολυπόθητη αυτή αρετή.

Η ευτυχία είναι θέμα γονιδίων: Είναι όντως αλήθεια ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην ευτυχία. Αλλά όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα γονίδια λένε τη μισή αλήθεια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να διδάξει τον εαυτό του να είναι αισιόδοξος και ευτυχισμένος, με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει μία ξένη γλώσσα.  Στην περίπτωση της προδιάθεσης βέβαια, αν δεν αποφασίσετε να κάνετε θετικές αλλαγές και επιλογές στη ζωή σας, τότε απλά θα έχετε ευτυχισμένα γονίδια.

Η καριέρα σε κάνει ευτυχισμένο: Η αλήθεια είναι, ότι αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν την ευτυχία μέσα από την επαγγελματική ανέλιξη (όσο υποκειμενικό και αν είναι αυτό), είναι κοινά αποδεκτό ότι τελικά η καριέρα είναι επιτυχία και ανταμοιβή για τις προσωπικές θυσίες, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ευτυχία. Η ευτυχία ενισχύει και ολοκληρώνει την επιτυχία, όχι αντίστροφα.

Τα στρώματα της ατμόσφαιρας

Ατμόσφαιρα είναι το αέριο περίβλημα που περιβάλλει τη γη, και το οποίο συγκρατείται από τη βαρύτητα. Αποτελείται από τέσσερα διακριτά στρώματα, και πολλά ενδιάμεσα. Αυτά τα στρώματα ξεκινούν από το επίπεδο του εδάφους, το οποίο μετράται στο επίπεδο της θάλασσας, και εκτείνονται έως αυτό που ονομάζουμε διάστημα.

Τροπόσφαιρα: Στην τροπόσφαιρα ο αέρας, επειδή βρίσκεται πλησιέστερα στη γη, ρέει πάνω κάτω με σταθερή ροή. Επίσης, σε αυτή τη σφαίρα, ο αέρας είναι θερμότερος πιο κοντά στην επιφάνεια της γης και πιο κρύος όσο πιο ψηλά ταξιδεύουμε. Η τροπόσφαιρα είναι πολύ σημαντική στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ξεκινώντας από το επίπεδο της θάλασσας, η τροπόσφαιρα ανεβαίνει στα επτά μίλια. Το χαμηλότερο ένα τρίτο, αυτό το οποίο είναι πιο κοντά σε μας, περιέχει το 50% του συνόλου των ατμοσφαιρικών αερίων.

Το έξυπνο πουλί ... πιάνεται κορόιδο

Ένας φτωχός άνθρωπος, άρρωστος και ταλαιπωρημένος, έταξε στους θεούς πως θα τους προσφέρει θυσία εκατό βόδια, αν τον γιατρέψουν. Οι θεοί, θέλοντας να τον δοκιμάσουν, τον έκαναν αμέσως καλά.

Εκείνος, όταν στάθηκε στα πόδια του, επειδή δεν είχε αληθινά βόδια, έπλασε εκατό από ζυμάρι και τα έκαψε πάνω σ' ένα βωμό λέγοντας: "Θεοί, δεχτείτε το τάμα μου".

Τότε οι θεοί αποφάσισαν να τον εξαπατήσουν και αυτοί με τη σειρά τους. Του έστειλαν λοιπόν ένα όνειρο παρακινώντας τον να πάει στην παραλία, γιατί θα έβρισκε εκεί χίλιες αττικές δραχμές.

Αυτός πέταξε από τη χαρά του και κατέβηκε τρέχοντας στην ακρογιαλιά.

Εκεί έπεσε πάνω σε ληστές, που τον έπιασαν και τον πούλησαν σκλάβο, κι έτσι έπιασε χίλιες δραχμές.

Αίσωπος