Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

H προσωπικότητα αποτυπώνεται στον εγκέφαλο

Όσο μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου, τόσο ισχυρότερη είναι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της. Πολλές φορές μιλάμε για κάποιον γνωστό μας που είναι «η ψυχή της παρέας» ή για κάποιον άλλον που είναι μονίμως νευριασμένος. Τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητας, τα οποία γίνονται εμφανή στις κοινωνικές συναναστροφές μας, είναι όμως «καταγεγραμμένα» και στον εγκέφαλο. 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότας μια απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να δείξει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου με βάση το μέγεθος διαφορετικών περιοχών του. Οσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος μια περιοχή του εγκεφάλου τόσο ισχυρότερη εκτιμάται ότι είναι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγραφεί ο χαρακτήρας κάποιου. Οι ψυχολόγοι έχουν λοιπόν ενώσει παρεμφερή χαρακτηριστικά σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: νευρωτισμός, εξωστρέφεια, ανοιχτότητα- ειλικρίνεια, αλτρουισμός- συνεργατικότητα, οργανωτικότητα- ευσυνειδησία (στα αγγλικά οι πέντε αυτές κατηγορίες αποκαλούνται «Βig Five»). Οι ερευνητές από τη Μινεσότα με επικεφαλής τον δρα Κόλιν ντε Γιανγκ προχώρησαν σε απεικόνιση του εγκεφάλου 116 εθελοντών. Προέκυψε σύνδεση μεταξύ του μεγέθους συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου και της προσωπικότητας σε ό,τι αφορούσε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες (εκτός από εκεί νη της ανοιχτότητας- ειλικρίνειας). 

Για παράδειγμα τα άτομα με αλτρουισμό και συμπόνια για τους άλλους φάνηκε ότι διαθέτουν μεγάλο οπίσθιο τμήμα της έλικας του προσαγωγίου- πρόκειται για μια περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ότι εμπλέκεται στην κατανόηση των πεποιθήσεων των άλλων ανθρώπων.

Οσοι είχαν υψηλό σκορ στον νευρωτισμό εμφάνιζαν μεγαλύτερο από το κανονικό μέσο τμήμα της έλικας του προσαγωγίου. Πρόκειται για μια περιοχή που συνδέεται με την ανίχνευση των λαθών και την απόκριση στον συναισθηματικό αλλά και στον φυσικό πόνο.

Τα νευρωτικά άτομα παρουσίαζαν επίσης μικρότερο ραχιαίοέσω προμετωπιαίο φλοιό, περιοχή που συνδέεται με τη ρύθμιση του συναισθήματος.

Τα εξωστρεφή άτομα διέθεταν μεγαλύτερο μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που εμπλέκεται στην επεξεργασία της ανταμοιβής. Πιστεύεται ότι οι εξωστρεφείς τύποι είναι πιο ευαίσθητοι στο θέμα της ανταμοιβής με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τα οργανωτικά και ευσυνείδητα άτομα, τα οποία είναι συνήθως πολύ μεθοδικά και με υψηλό αίσθημα αυτοπειθαρχίας, είχαν μεγαλύτερη μέση μετωπιαία έλικα, περιοχή που συνδέεται με τη μνήμη και τον σχεδιασμό.

Φάρμακο που θα δίνει... κουράγιο; Ενα χάπι το οποίο θα μας δίνει δύναμη ώστε να ξεπερνάμε τους φόβους μας ίσως αναπτυχθεί στο μέλλον μετά την ανακάλυψη από ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ μιας περιοχής του εγκεφάλου η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των φοβιών μας- από τις φοβίες στα φίδια και τις αράχνες έως εκείνες που αφορούν το να μιλά κάποιος μπροστά σε κοινό. Πρόκειται για την περιοχή Βrodmann 25 (sgΑCC) η οποία εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

«Πιστεύουμε ότι η δραστηριότητα της sgΑCC αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που κάνει το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους του» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ούρι Νίλι και προσέθεσε ότι ίσως μελλοντικά η ενίσχυση της δραστηριότητας της περιοχής μέσω φαρμάκων μπορεί να δώσει περισσότερο... κουράγιο σε όσους το χρειάζονται.

Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια: