Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Τα φυτά δεν απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα;

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των θερμοκρασιών, τα φυτά ίσως χάσουν την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα λόγω κορεσμού, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η βλάστηση λειτουργεί ως φυσική δεξαμενή άνθρακα, απορροφώντας το αέριο που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η άνοδος των θερμοκρασιών θα μπορούσε σταδιακά να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, θα μπορούσαν να επικρατήσουν αρνητικές συνέπειες, στερώντας νερό από τα φυτά και καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό άνθρακα. Χωρίς τις δεξαμενές άνθρακα, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα αρχίσουν να αυξάνονται, τροφοδοτώντας περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

«Η παγκόσμια βλάστηση περιέχει μεγάλα αποθέματα άνθρακα, που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα οποία θα καθορίσουν τις μελλοντικές ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άντριου Φρεντ.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βλάστηση θα επηρεάσουν την κατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: