Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το σώμα μας, αυτός ο άγνωστος

Ένας μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί, σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 10% των δυνατοτήτων του γνωστού τμήματος του εγκεφάλου του, ενώ τελικά φαίνεται πως έχουμε πολύ περισσότερες από πέντε αισθήσεις! Ποια άλλα παράδοξα δεν γνωρίζουμε, για το σώμα μας, αυτόν τον άγνωστο που μαζί πορευόμαστε στην ζωή;

* Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόλις το 2% της μάζας του σώματος ενός ενήλικα, ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου και των θερμίδων, που προσλαμβάνουμε.

* Το ανθρώπινο έντερο περιέχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια ή περίπου 10 φορές παραπάνω απ' όσα είναι τα κύτταρα όλου του ανθρώπινου σώματος.

* Όσο πιο υψηλό IQ έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των ονείρων του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

* Οι πνεύμονες έχουν τόσα τριχοειδή αγγεία (περίπου 300 εκατομμύρια), που αν τα άπλωνε κάποιος, θα έφταναν από το Σιάτλ στο Σαν Ντιέγκο.

* Ο άνθρωπος έχει πολύ περισσότερες από πέντε αισθήσεις. Μπορεί να μην έχει συμφωνηθεί πόσες ακριβώς, όμως θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον 20.

* Ορισμένα ανθρώπινα οστά είναι πολύ δυνατά. Ένα κομμάτι οστού μεγέθους ενός... σπιρτόκουτου, μπορεί να αντέξει περίπου 9 τόνους βάρους. Αυτό είναι περίπου 4 φορές το βάρος που μπορεί να αντέξει ένα αντίστοιχο κομμάτι τσιμέντου.

* Χρειάζονται περίπου 60 δευτερόλεπτα, προκειμένου ένα κύτταρο του αίματος να γυρίσει όλο το σώμα μας.

* Περίπου το 85% των ανθρώπων αναπνέουν κυρίως από το ένα ρουθούνι κάθε φορά. Το αναπνευστικό αυτό μοτίβο σημειώνεται κυκλικά κάθε τέσσερις ώρες περίπου, ενώ η μετάβαση γίνεται μέσω ενός ιστού στη μύτη, που είναι παρόμοιος με τον στυτικό ιστό του πέους!

terra papers

Δεν υπάρχουν σχόλια: