Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Προβλέψεις τεχνολογικών απειλών για το 2014

Χωρίς καμία αμφισβήτηση, η παγκόσμια μάστιγα και ταυτόχρονα η μελανότερη κηλίδα στον τομέα των υπολογιστών πάσας μορφής και μεγέθους, είναι το κακόβουλο λογισμικό σε όλες τις εκφάνσεις του. Δυστυχώς, η «κακή» μεριά της προγραμματιστικής δεινότητας, συνοδεύει την εξέλιξη τους υπολογιστές του «λαού» σχεδόν από την γέννησή τους στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Φτάνοντας σε λίγες μέρες στο τέλος του 2013, η εταιρεία αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού ESET, παρέθεσε τις ετήσιες προβλέψεις για τις απειλές που θα απασχολήσουν τους χρήστες κατά το επερχόμενο έτος, στην ετήσια Έκθεση της «Προβλέψεις απειλών για το 2014 – Η πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο».

Στον απόηχο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων στο Διαδίκτυο.Στην έκθεση αναλύονται τρεις κυρίως κατηγορίες, οι οποίες θα απασχολήσουν τους χρήστες κατά το 2014

Απώλεια προσωπικών δεδομένων και μηχανισμοί βελτίωσης της προστασίας στο Διαδίκτυο – Θέματα όπως η τάση του cloud και πως επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα, οι εξελίξεις αναφορικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και οι συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορούν οι χρήστες να προστατεύσουν τις πληροφορίες τους στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. η κρυπτογράφηση δεδομένων, θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:  

«Η πρόκληση της διατήρησης της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις μόλυνσης χρηστών από κακόβουλο κώδικα ή άλλες απειλές. Σε ότι αφορά στους χρήστες, μπορεί να υποστηριχθεί ότι καταρχήν είναι καλό να δίνεται η πρέπουσα σημασία στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, είναι βασικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν όλες τις πλευρές του ζητήματος της Ασφάλειας Πληροφοριών. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατόν να μετριαστούν οι επιπτώσεις των απειλών των υπολογιστών».

Απειλές Υπολογιστών για Android OS – Στην έκθεση της για το 2013, η ESET είχε ήδη προβλέψει τη μεγάλη αύξηση του κακόβουλου λογισμικού στα Android. Συγκρίνοντας τις ανιχνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012 με αυτές του 2013, το ποσοστό εμφανίζεται αυξημένο περισσότερο από 60%.

Η σημαντική αυτή αύξηση θα συνεχιστεί και το 2014. Όπως αναφέρεται σε έκθεση των ερευνητών του Κέντρου Ερευνών της ESET Latin America στο Μπουένος Άιρες, οι κυβερνοεγκληματίες εφαρμόζουν κλασικές μεθοδολογίες επιθέσεων στις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτή τη βάση, η ανακάλυψη σημαντικών ευπαθειών και, κατ' επέκταση, η εκμετάλλευσή τους διαμέσου κακόβουλου κώδικα, αντιπροσωπεύουν μία εξέλιξη του κυβερνοεγκλήματος που επηρεάζει την τεχνολογία κινητής.

Άλλες απειλές – όπως νέα εξάπλωση κακόβουλου κώδικα με τη μορφή ransomware, (filecoders όπως το Cryptolocker), τρωτά σημεία στην πλατφόρμα Java, botnets που εξακολουθούν να εμφανίζονται και μάλιστα ακόμη πιο περίπλοκα, απειλές 64-bit, κακόβουλοι κώδικες που προσπαθούν να αποκτήσουν κέρδη από την κλοπή ηλεκτρονικών νομισμάτων και, τέλος, μία πληθώρα μη παραδοσιακών συσκευών όπως έξυπνα αυτοκίνητα, κονσόλες παιχνιδιών, έξυπνες τηλεοράσεις κ.ά., που αποτελούν μία κατηγορία στην οποία μελλοντικά υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν απειλές ειδικά για αυτήν.

Η πλήρης έκθεση «Προβλέψεις απειλών για το 2014 – Η πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο» είναι διαθέσιμη στο www.WeLiveSecurity.com, την πλατφόρμα της ESET με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον τομέα της ασφάλειας, αναλύσεις για κυβερνοαπειλές και χρήσιμες συμβουλές.

Στο WeLiveSecurity.com οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να βρουν μία πλούσια συλλογή προβλέψεων ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων για το 2014, γραμμένη από τους γνωστούς bloggers της ESET Stephen Cobb, Aryeh Goretsky, Righard Zwienenberg και Lysa Myers.

Δεν υπάρχουν σχόλια: