Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

O νόμος του καθρέφτη

Όταν κοιτάζουμε την πραγματικότητα την βλέπουμε με τον τρόπο θέλουμε εμείς. Ωστόσο, σε όποιον κοιτάζει τον κόσμο με δυσπιστία, τα πάντα φαίνονται ύποπτα και απρόβλεπτα.

Αυτός που περιμένει την περιφρόνηση του διπλανού, τελικά, την έχει επειδή είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτό το είδος της αρνητικής αντίδρασης.  Όπως όμως έχουμε την ικανότητα να μεταφέρουμε την κόλασή μας όπου γυρίζουμε το βλέμμα μας, εξίσου ανθρώπινη είναι και η δυνατότητα να βάζουμε ένα θετικό φίλτρο ανάμεσα σ” εμάς και στην πραγματικότητα.

Αν κοιτάζουμε τους άλλους με αγάπη και εμπιστοσύνη, θα αποσπάσουμε αντιδράσεις στην πλειονότητά τους θετικές, όπως διαβεβαιώνει ο λεγόμενος «νόμος του καθρέφτη», που όταν εφαρμόζεται στον κόσμο των επιχειρήσεων σημαίνει:  «Αντιμετώπισε με σαν υπάλληλο τρίτης διαλογής και θα συμπεριφερθώ σαν υπάλληλος τρίτης διαλογής, αντιμετώπισε με σαν υπάλληλο πρώτης διαλογής και θα συμπεριφερθώ σαν υπάλληλος πρώτης διαλογής».

Σε μεγάλο βαθμό, είμαστε αυτό που περιμένουν οι άλλοι να είμαστε. Και οι άλλοι καταλήγουν να είναι αυτό που περιμένουμε από εκείνους. Επομένως, αξίζει τον κόπο να τους προσφέρουμε έναν καθαρό και λαμπερό καθρέφτη που να τους δείχνει όχι μόνο αυτό που είναι, αλλά και αυτό που μπορεί να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: