Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Μια καυτή σούπα γι' αποτοξίνωση

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία".

Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Το να τρέφεσαι από το να Δια-τρέφεσαι έχει τεράστα διαφορά. Η διατροφή ήταν κάτι στο οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία και όχι άδικα! Σε κάθε περίπτωση είναι άλλο να ταΐζουμε το στομάχι για να μην πεινάμε κι άλλο να ταΐζουμε τα κύτταρά μας για να μην αρρωσταίνουμε.

«Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γάστρος ηδονή»  Επίκουρος

Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.

 Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά, ζεία και σε περιπτώσεις ανάγκης μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Με το σιτάρι που χρησιμοποιείται σήμερα οι αρχαίοι τάιζαν τα ζώα.

Τα δημητριακά συνοδεύονταν από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν  τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου.

Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό. Πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων παρέχουν τόσο οι γραπτές μαρτυρίες όσο και διάφορες καλλιτεχνικές απεικονίσεις: οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και το έργο του γραμματικού Αθήναιου από τη μία πλευρά, τα κεραμικά αγγεία και τα αγαλματίδια από ψημένο πηλό από την άλλη.
    
Πολύτιμοι διατροφικοί μας συμμαχοί: Το νερό είναι ζωντανός οργανισμός και συμπεριφέρεται ανάλογα με τις προθέσεις μας. Καλή διατροφή, εμπλουτισμένη σε τρόφιμα που προάγουν την αλκαλικότητα του οργανισμού μας. Να θυμόμαστε ότι ποτέ -μα ποτέ- δεν έχει αναπτυχθεί καρκίνος σε αλκαλικό περιβάλλον, αλλά πάντα και μόνον σε όξινο. Θεωρώ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ τα ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής, μιας και τα τρόφιμα, είναι πολύ φτωχά πλέον σε ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

    Διαλέγεις τρόφιμα Βιολογικά χωρίς αίμα.
    Γνωρίζεις τους κατάλληλους συνδυασμούς.
    Παίρνεις συμπληρώματα διατροφής.
    Τρως ελάχιστα αλλά ΣΩΣΤΑ.
    Δεν βάζεις στο στόμα σου, τίποτε που η προγιαγιά σου δεν θα αναγνώριζε ως τροφή.


Λέγοντας Βιολογικά δεν εννοώ επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, ζάχαρη, γάλα, τυρί, κρέας, κλπ) δεν περιέχουν τίποτε που ο οργανισμός αναγνωρίζει ως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα κλπ.

Ερχόμαστε συχνά σε επαφή με την Γαία, ώστε να πετυχαίνουμε την γείωση/επαφή μαζί της!

Υλικά για την καυτή σούπα αποτοξίνωσης
1 πατάτα με τη φλούδα
2 καρότα
2 κρεμμύδια
4 κλωνιά φρέσκο σέλινο
1 μαραθόριζα
1/2 μάτσο μαϊντανό
1 μαρούλι
10 φύλλα παντζαριου
1-2 βολβούς παντζαριού
1 αβοκάντο
1 μεγάλη κουταλιά καγιέν σε σκόνη (προσοχή καίει)
1 μεγάλη κουταλιά κουρκουμά
Ανθό αλατιού

Για το ντρέσινγκ
1 κουταλιά πετιμέζι
καλό βιολογικό ελαιόλαδο
τον χυμό των λεμονιών
και τρίμα από τις φλούδες τους

Εκτέλεση: Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, τα οποία κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τα σιγοβράζετε για 1 ώρα σε εμφιαλωμένο ή οργονομένο νερό, μαζί με τις σκόνες και το αλάτι.

Χτυπάτε ελαφρά -να μην ασπρίσουν- τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα ρίχνετε στην χλιαρή -όχι καυτή- σούπα, ανακατεύετε και σερβίρετε, προσθέτοντας το αβοκάντο σε κομμάτια και λίγο σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Την συνοδεύετε με νερό και καθόλου δημητριακά ή αλκοόλ.

Μπορείτε να την περάσετε στο μπλέντερ για μια βελουτέ αξιώσεων.

Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κολοκύθι ντομάτα κ.λ.π. αλλά ταυτόχρονα να αφαιρέσετε κάποια, για να μην γίνει "αχταρμάς" 4-5 βασικά λαχανικά είναι πολύ καλά 2-3 μυρωδικά και 1-2 σκόνες με βασική σκόνη πάντα το καγιέν.

Tα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν απαραίτητα χαμηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες μπορεί να αποβούν εξίσου βλαβερά. Προτιμάτε, λοιπόν, όσα είναι βιολογικής καλλιέργειας ή αυτά που κόβετε από τον κήπο σας. Αλλά ακόμη κι έτσι πριν τα χρησιμοποιήσετε βάλτε τα σε μια λεκάνη με καθαρό νερό και σκόνη σόδας για 5-6 λεπτά.

Διάβασε κι άλλα σχετικά από το terra papers

Δεν υπάρχουν σχόλια: