Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αγχολυτικές τροφές

Αν  ισχύει το «είµαστε ό,τι τρώµε», τότε πιθανότατα και η διάθεσή µας εξαρτάται από τη διατροφή µας. Μετά από χρόνια επιστηµονικών ερευνών, είµαστε πια σε θέση να πούµε ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες µπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέµηση του άγχους που δηµιουργεί η καθηµερινότητα.

Η τροφή που ηρεµεί: Ορισµένες τροφές περιέχουν συστατικά που µπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική µας κατάσταση, τροποποιώντας τα επίπεδα κάποιων ουσιών του εγκεφάλου, των λεγόµενων νευροδιαβιβαστών (ντοπαµίνη, σεροτονίνη, µελατονίνη κ.ά.).


Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αµινοξύ που συµµετέχει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών. Αποτελεί πρόδροµη ουσία της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεση για επικοινωνία, βοηθά την οµαλή έλευση του ύπνου και δίνει αίσθηση ασφάλειας και  ηρεµίας. Καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, το κοτόπουλο, η µπανάνα και οι ξηροί καρποί.

Σπουδαίο ρόλο στη ρύθµιση της παραγωγής σεροτονίνης διαδραµατίζουν οι υδατάνθρακες. Τρόφιµα όπως η ζάχαρη, το µέλι, το ψωµί, το ρύζι, οι πατάτες, τα µακαρόνια κ.ά. αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων.

Οι βιταµίνες του συµπλέγµατος Β είναι απαραίτητες για την ψυχική και τη συναισθηµατική µας ευεξία. Τροφές πλούσιες σε αυτές είναι το σιτάρι, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα πουλερικά και το µοσχάρι, τα αβγά, τα γαλακτοκοµικά, τα φασόλια, ο βασιλικός πολτός, οι ηλιόσποροι και οι µπανάνες.

Καλύτερος ύπνος: Σε περιόδους άγχους πολύ συχνά υπάρχουν διαταραχές του ύπνου (διακοπτόµενος και λίγος). 

Γι’ αυτό:
*Αρκεστείτε σε ένα ελαφρύ γεύµα 2-3 ώρες προτού πέσετε στο κρεβάτι.
*Για το βραδινό σας επιλέξτε τρόφιµα που έχουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερη πρωτεΐνη.
*Η µελατονίνη σχετίζεται µε περισσότερο και καλύτερο ύπνο. Πολύ καλή πηγή της αποτελούν τα καρύδια.
*Μην το παρακάνετε µε την καφεΐνη. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών και ροφηµάτων που την περιέχουν (καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα) τις απογευµατινές και βραδινές ώρες.

Χάρης Γεωργακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: