Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Η αγάπη εκφράζεται με διακριτική παρουσία

Αγαπώ σημαίνει ενεργώ με τρόπο που υποστηρίζει – βοηθά την ανάπτυξη του άλλου. Κάθε φορά ο άλλος – για δικούς του λόγους – μας αφήνει κάποια περιθώρια παρέμβασης – βοήθειας που πρέπει να σεβαστούμε. Τα όρια τα βάζει πάντα ο άλλος και εμείς ενεργούμε στα όρια των δικών μας αντοχών. Όλοι είμαστε εκπαιδευόμενοι σ’ αυτή την αγάπη και απλά βρισκόμαστε σε διαφορετικές «τάξεις».

Όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά. Άλλο όμως αυτό – η παραδοχή δηλαδή ότι χρειαζόμαστε βελτίωση – και άλλο να έχουμε απόλυτες και οριστικές απόψεις πάνω στο θέμα – συνήθως βολικές για να δικαιολογήσουμε και να υπερασπιστούμε την κατάσταση που βρισκόμαστε κάθε φορά. Όλα είναι δρόμος, συνεχής κίνηση και συνεχής αλλαγή.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να σταματήσει κάπου να ξεκουραστεί για λίγο ή πολύ. Ας μην κατηγορούμε όμως τους άλλους. Ας μην κάνουμε κριτική σε αυτούς που με κάποιο βήμα- άλλοι με αργό και άλλοι με πιο γρήγορο περιπατάνε δίπλα μας, ούτε στους προσωρινά αναπαυόμενους.

Άλλωστε, όλοι μπορεί σε λίγο – από περίεργες αφορμές ή αιτίες – να αλλάξουν ρόλους: οι σταματημένοι να αρχίσουν ξαφνικά να περιπατάνε ξανά ή και να τρέχουν και οι κινούμενοι να σταματήσουν. Και στις δυο περιπτώσεις, η αγάπη εκφράζεται με διακριτική παρουσία, σιωπή, λεπτότητα και ευαισθησία, ώστε να αντιληφτούμε – αν υπάρξουν – μηνύματα ανάγκης για υποστήριξη

1 σχόλιο:

Πορδοκροτίδα. είπε...

Βρεθηκα τυχαία στο σαιτ σας και θέλω να σας εκφράσω τη χαρά μου! Διάβασα αρκετά άρθρα σας. Εχω εντυπωσιασθεί με τη μεστότητα, ευαισθησία, σαφήνεια και καθαρότητα που γράφετε και πλησιάζετε τον αναγνώστη σας. Μπράβο σας.